Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi je to korak prema referendumu o neovisnosti od Španjolske i najveći izazov cjelovitosti neke europske zemlje od raspada Jugoslavije.Vladu u Madridu zabrinjava i daljnji rast nezaposlenosti.


Redovi pred uredima španjolskog zavoda za zapošljavanje sve su duži. Nezaposleno je gotovo šest milijuna građana, a stopa nezaposlenosti je čak 26%. 'Kakve izglede imamo u 2013. godini? Pa, ako je 2012. bila loša, možete zamisliti kakve izglede Španjolci imaju - nikakve. Na kraju ćemo morati emigrirati kao i naši roditelji. Nemamo drugo rješenje, pogotovo mladi', kaže nezaposleni Raul Sanchez.

>> Evo kako bi se uskoro mogle promijeniti granice Europe!

Vezani članci Slika nije dostupna Katalonski parlament donio zakon kojim formalizira planove o referendumu o neovisnosti Slika nije dostupna Uskoro još jedan referendum o neovisnosti?!

Nezaposlenost među mlađima od 25 godina dosegnula je nevjerojatnih 60 posto. 'Zabrinuti smo, ponajprije za mlade. Mi smo odrasli i možemo se snaći, ali mladi koji su nedavno izašli sa sveučilišta i stariji su oni koji će platiti zbog krize', kaže nezaposlena Španjolka Elena Jara.

Španjolska je u drugoj recesiji od 2009. godine. Očekuje se da će potrajati najmanje do kraja ove godine. Katastrofalna gospodarska situacija jedan je od glavnih razloga jačanja zahtjeva za osamostaljenjem najbogatije španjolske regije Katalonije.

Dva mjeseca nakon izborne pobjede stranaka koje zagovaraju neovisnost, regionalni parlament donio je deklaraciju o suverenitetu. Iako simbolična i neobvezujuća, ona je prvi korak prema mogućem referendumu o osamostaljenju.

Prema najavama katalonskih nacionalističkih stranaka, trebao bi se održati 2014. Vlada u Madridu već ga je proglasila neustavnim. Ankete pokazuju da neovisnost podržava oko polovice od 7,5 milijuna stanovnika Katalonije.

U Europi posljednjih godina jačaju pokreti za osamostaljenje pojedinih regija. Referendum o osamostaljenju 2014. mogao bi se održati u Škotskoj, a priželjkuju ga i stanovnici Flandrije u Belgiji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook