Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karlovac: dr. Pletikosa, liječnica Hitne medicinske pomoći novčano kažnjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekršajni sud u Karlovcu novčano je kaznio liječnicu Hitne medicinske pomoći Jasnu Pletikosa zato što 23. veljače prošle godine nije postupila po Zakonu o liječništvu i nije izvijestila policiju o mogućnosti da je Zdravko Martinović kod Karlovačke pivovare "ozlijeđen nasilnim putem" iako je u prateću medicinsku dokumentaciju napisala svoju sumnju na trovanje tj. da je "osjetila miris amonijaka", priopćeno je danas s Prekršajnog suda.

Glasnogovornica suda Jozefa Sepi kazala je da je svota presuđene novčane kazne pet tisuća kuna, što je minimalna Zakonom propisana svota za taj prekršaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Slika nije dostupna Županijski sud Nakon tri godine presuda za smrt Zdravka Martinovića

U obrazloženju Rješenja piše da je razlog tome što dr. Pletikosa ranije nije bila kažnjavana, a u medicinskom je smislu postupila po pravilima struke i zajedno sa svojim timom uspješno reanimirala pacijenta.

Liječnicu Hitne pomoći Jasnu Pletikosa teretilo se da je postupila suprotno Zakonu o liječništvu u vezi s neprijavljivanjem stradavanja Zdravka Martinovića prošle godine kod Karlovačke pivovare.

Pletikosa je na ročištu u rujnu prošle godine izjavila da se ne osjeća krivom što 23. veljače prošle godine "nije policiji ili državnom odvjetništvu prijavila stradavanje Martinovića, budući da na pacijentu nije bilo znakova ozljeda ni trovanja".

U izjavama svjedoka medicinske struke, prošle jeseni također je navedeno da su "prijave slobodna procjena liječnika", te kako je "praksa da bolnica prijavljuje ozljede i sumnjive okolnosti poput onih koje je na interventni list upisala dr. Pletikosa pod šifrom Y19 - otrovanje i izlaganje drugim nespecifičnim kemikalijama i štetnim tvarima".

Za prekršajno djelo za koje se po Zakonu o liječništvu sudilo liječnici predviđena je novčana kazna između pet i deset tisuća kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene