Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečano euharijastijsko slavlje

Kardinal Josip Bozanić: Ruše se istinski autoriteti i promiče autoritet ničega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečano euharijastijsko slavlje u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u zagrebačkoj katedrali služio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji je u propovijedi upozorio kako se u današnjem društvu "radi na rušenju istinskih autoriteta i promiče autoritet ničega", čemu suprotstavlja pravi autoritet, koji poštuje čovjekovu slobodu.

"Evanđelje nam, srećom, pomaže vidjeti osnovnu razliku između pravih autoriteta i onih lažnih, koji su pritajene metode kadri zaodjenuti u ruho demokracije", poručio je Bozanić, pozivajući vjernike da ne dopuste da im se zapriječi put do Spasitelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

Istaknuo je kako se danas slavi ispunjenje najvažnijeg obećanja u povijesti čovječanstva - Isusovo uskrsnuće, i to u vremenima kada se olako daju obećanja i još lakše krše.

"U povijesti čovječanstva nema veće pobjede od one koju je izvojevao Isus Krist - pobjede dobra nad zlom", naglasio je kardinal Bozanić, čestitajući vjernicima blagdan uskrsnuća te poručio kako je njime Isus postao novi istinski autoritet koji liječi, oprašta i tješi.

Urbi et Orbi: Papa pozvao na prekid progona kršćana u svijetu

Bozanić je upozorio kako je u hrvatskom društvu na djelu programiramo razaranje društvenog tkiva iz dana u dan.

"Rastave li se supružnici, ruši se autoritet obitelji, podcijeni li se učitelje i odgojitelje, ruši se autoritet škole, postavi li se slabiće, nesposobne i neodgovorne za državnike, narušava se autoritet društvenog dobra i mira, slabi li se gospodarstvenike, ruši se autoritet gospodarske neovisnosti, izjednačava li se agresora i žrtvu, branitelja i napadača, ruši se autoritet slobode i onih koji su je izborili", upozorio je kardinal te zaključio kako se vrlo polagano, ali sustavno, iz dana u dan oslabljuju službe koje su na korist zajednice i općeg dobra.

"Podvuče li se crta, imamo kao posljedice na jednoj strani čovjeka samog, nezaštićenog, obespravljenog i napuštenog, a s druge strane pojavljuje se nešto skriveno, zakukuljeno, nedefinirano, s velikim apetitom da u pozadini vuče konce i upravlja. Širi se kultura odbacivanja i isključivanja, koju je na toliko mjesta prokazao papa Franjo. Sav taj proces nikako ne može biti Božje djelo, jer Bog s čovjekom nema skrivenih namjera, on je u svojoj namisli uvijek posve transparentan", upozorio je Bozanić.

Vjernike je pozvao da, unatoč poteškoćama, ne zataje kršćanske vrednote koje mogu pomoći čovjeku i oplemeniti našu domovinu te poručio kako nas "svetkovina Uskrsa hrabri u svakodnevnom životu i otvara puteve življenja vjere".

Bozanić je podsjetio kako je u povijesti hrvatskog naroda bilo uzora, nade i pouzdanih autoriteta u čiji se zagovor možemo pouzdati i koji nam svojim životnim svjedočanstvima svetosti mogu biti pravi orijentiri u današnjim prilikama života.

"Danas, baš na Uskrs, svijetli nam primjer blaženog Alojzija Stepinca u čijem se životu sažima čitav uskrsni poučak. On, koji je sada zagledan u slavu uskrsloga Krista, u punini doživljava blizinu Onoga u koga se cijeloga života uzdao. Blaženog Alojzija jedna je diktatura, nizom perfidnih radnji, željela ukloniti, misleći da će se nakon njegova odlaska iz zemlje, ili sa zemlje, razbježati i vjerničko stado. No unatoč silnim ponižavanjima, zadržao je u potpunosti svoj integritet ponizna sluge", rekao je, među ostalim, Bozanić.

Na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali nisu zamijećeni državni čelnici, a nazočan je bio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene