Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvostupanjsku presudu Haškog suda šestorici bivših pripadnika vojnog i političkog vrha Hrvatske Republike Herceg-Bosne komentirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.


Nakon što je sud izrekao nepravomoćnu presudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, Karamarko kaže da je neugodno iznenađen.

'Neugodno sam iznenađen kvalifikacijom i visinom kazne. Na Vladi je da uspije srušiti tu presudu. Kvalifikacija je doista apsurdna i optuživati Tuđmana za zločinački pothvat je nevjerojatno', rekao je Karamarko.

>> Haška presuda: Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

Izrazio je i očekivanje da će u žalbenom postupku kvalifikacija biti promijenjena, te da će pravomoćne presude biti drukčije.

Podsjetimo, međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne optuženih za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne 1993-94., na dugogodišnje zatvorske kazne te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Prliću je izrečena kazna od 25 godina zatvora, Stojiću, Praljku i Petkoviću od 20, Ćoriću od 16 i Pušiću od 10 godina zatvora. Izdržavanje kazni počinje teći od danas, a u njih će biti uračunato i vrijeme koje su osuđenici proveli u haškom pritvoru. Tamo će biti zadržani sve dok im se ne ugovori prijevoz do zemlje u kojoj će izdržavati zatvorsku kaznu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook