Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobodili ga

Kasnila žalba: Kapetan Dragan pušten iz zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapetan Dragan oslobođen je iz pritvora u Sydneyu.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je kasno sinoć proslijedilo australskom Državnom odvjetništvu, koje prema australskim zakonima zastupa Republiku Hrvatsku u ekstradikcijskom postupku, argumente protiv puštanja Dragana Vasiljkovića iz pritvora te pismo ministra Šimonovića državnom odvjetniku Australije Robertu McClellandu u kojem upozorava na mogućnost Vasiljkovićevog bijega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog nove žalbe Kapetan Dragan ostaje u Australiji do 2012. godine? Slika nije dostupna Čeka u zatvoru Kapetan Dragan podnio još jednu žalbu sudu

Argumente je pripremila interresorska radna skupina, navodi se u priopćenju iz Ministarstva pravosuđa i dodaje da bez obzira na poduzeto, Državno odvjetništvo Australije nije uložilo žalbu na puštanje Vasiljkovića iz pritvora. Ipak, hrvatskom veleposlaniku u Australiji Vicenciju Biuku koji je zatražio hitni prijem u Državno odvjetništvo, priopćeno je da se Državno odvjetništvo namjerava žaliti Vrhovnom sudu Australije protiv odluke o neizručenju Vasiljkovića Hrvatskoj. Dogovoreno je da međuresorska skupina dostavi Državnom odvjetništvu Australije dodatne argumente kojima bi se potkrijepila žalba, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Istekla odgoda puštanja iz pritvora, rezervirana za žalbu

Vasiljković (54), australski državljanin poznat i kao Daniel Snneden, organizirao je paravojne srpske postrojbe tijekom rata u Hrvatskoj. 'Ostatak svog života posvetit ću tome da niti jedan drugi Australac ne bude izložen takvom kršenju vlastitih prava u pravnom postupku kao što sam to bio ja', kazao je Vasiljković, te dodao: 'Hvala bogu da još uvijek postoje pošteni suci a njihova me jednoglasna odluka oslobodila', prenosi agencija dpa. Australski savezni sud usvojio je u srijedu žalbu kapetana Dragana, na odluku o izručenju Hrvatskoj, te do petka odgodio njegovo puštanje iz pritvora kako bi omogućio Hrvatskoj da razmotri hoće li se žaliti na tu odluku australskom visokom sudu.

>> Šimonović: Ipak očekujem izručenje kapetana Dragana

>> Australija odbila izručiti kapetana Dragana!

Žalbe na presudu iz Hrvatske nije bilo

Prema hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatska je putem hrvatskog veleposlanstva u Australiji državnom tužiteljstvu dostavila sve materijale potrebne za žalbu protiv odluke o puštanju Dragana Vasiljkovića. Kako u petak piše australski list Herald Sun, 'savezni sud do trenutka odluke o puštanju Vasiljkovića iz pritvora nije primio nikakvu obavijest o hrvatskoj žalbi'. Suci su u srijedu zaključili da Vasiljković utemeljeno vjeruje da bi u Hrvatskoj mogao biti kažnjen ili zatvoren zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja.

ICTY smatra da je 'kapetan Dragan' sudjelovao u zločinima na području Hrvatske, ali optužnica protiv njega nije podnesena. Suci bili uvjereni da bi ga u Hrvatskoj osudili zbog nacionalnosti

Suci Geoffrey Flick, Neil McKerracher i Annabelle Bennett usvojili su njegovu žalbu rekavši da je Vasiljković pokazao da je utemeljeno vjerovanje da bi on mogao biti kažnjen ili zatvoren 'zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja'. Osim toga, sudsko vijeće Saveznog suda presudilo je u Vasiljkovićevu korist zaključivši kako postoji 'bitna ili realna šansa za pristranost' na njegovu štetu pred hrvatskim pravosuđem ako bude izručen Hrvatskoj. 'Bez obzira na to koliko bi mogli biti ozbiljni navodi zemlje koja traži njegovo izručenje, svaka osoba čije izručenje se traži ima pravo na pažljivu primjenu zakona prema činjenicama', piše Associated Press.

ICTY protiv njega nije podnijo optužnicu

Kapetan Dragan uhićen je u Sydneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u pritvoru. Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu, a kao dijete se s roditeljima preselio u Australiju, odakle se 1991. vratio u Srbiju, kao paravojni zapovjednik. Ima dvojno srbijansko i australsko državljanstvo. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba Alfa, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojba za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Australski savezni sud u veljači je odbio Vasiljkovićevu žalbu na prvostupanjsku odluku područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Sudac Dennis Cowdroy tada je odbio žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju. Međunarodni sud za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) smatra da je kapetan Dragan bio jedan od sudionika 'zajedničkog kriminalnog pothvata', ali ICTY protiv njega nije podigao optužnicu. (Hina)

Smatrate li da se Hrvatska trebala žaliti na presudu australskog Vrhovnog suda?

  • Da
  • Ne
  • Ionako ne bi pomoglo

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene