Još jedan primjer klasičnog hrvatskog apsurda dolazi iz Splita. Kamp u Stobreču više od tri godine radi bez valjane koncesije i ne plaća Gradu naknadu zato što se Split i država spore oko zemljišta.

Galerija


Grad gubi novac od naknade, a koncesionar nakon 10 godina i uloženih milijuna radi u neizvjesnosti. Ne zna hoće li i kada produžiti ugovor s Gradom te nastaviti raditi bez brige.

Vezani članci Vožnja autocestom, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Dokumentacija na temelju koje su dodijeljene koncesije za autocestu Zagreb - Macelj i Istarski ipsilon - ne postoji Nakon požara u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Borio se s plamenom u splitskoj zgradi: "S ovako teškim i opasnim požarom se nisam susreo u svojih 39 godina staža"

Od 2015. godine kamp u Stobreču radi iako je koncesija istekla. Koncesionar Ivica Tafra gradu ne plaća 35 tisuća eura koncesijske naknade jer ne može produžiti ugovor, ali ne svojom krivicom. “S obzirom na to da se vodi spor između grada Splita i države zbog ovog zemljišta, to je kao povod i opravdanje zašto se status ne riješi. Predlagali smo da jedni i drugi sjednu za stol i dogovore se, naprave prolazni račun na koji bi uplaćivali sredstva“, objasnio je Tafra.

U koncesiji je još od 2005. i otad je prema koncesijskom ugovoru uložio milijune eura da bi devastirani kamp učinio atraktivnim, a sada se brine zbog toga hoće li i novac i biznis otići u vjetar ako s gradom ne uspije produžiti ugovor. “Moram reći da sam žrtva sistema koji ne funkcionira, a možda i nekih skrivenih igrača koji su u sjeni na podmukao način bacili oko na ovo zemljište. Kako na drugi način objasniti da pet godina pokušavate riješiti status i da u tih pet godina nema institucije u državi od koje niste tražili pomoć“, istaknuo je Tafra.

Grad Split nije odgovorio na upit o ovoj situaciji. Tafra je jedan od utemeljitelja splitskog HDZ-a pa mu se prigovara da ima povlašteni položaj, ali on ističe da je koncesiju dobio u SDP-ovu mandatu, a od politike ima samo probleme. “Nama je bitno da mi svoj status riješimo, da djelatnost uredno radimo jer mi kao društvo imamo najveću štetu“, rekao je Tafra.

Žali se da zbog spora Grada Splita i države nisu legalni, pa ne mogu povlačiti novac iz europskih fondova i smanjiti troškove ulaganja u kamp koji su se popeli do 6 i pol milijuna eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr