Pogled na Split, ilustracija (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)
Pogled na Split, ilustracija (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL) Foto: Ivo ?agalj/PIXSELL

Iz Mosta upozoravaju kako Grad Split nema Strategiju razvoja turizma, zbog čega se, kažu, u Splitu turizmom ne upravlja i ne gospodari, već se on jednostavno - događa.


Na sjednici Odbora za statut, poslovnik i propise Grada Splita u ponedjeljak su na dnevnom redu bila dva prijedloga vezana za Odluku o određivanju visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a predlagatelji su bili Gradonačelnik i Most nezavisnih lista.

Vezani članci Cijepljenje u Spaladium areni Dr. Marko Rađa: ''Mogu reći da sam zapravo optimističan, samo kad bismo tjedan-dva stali na balun'' Napredak izgradnje Pelješkog mosta - 1 Na gradilištu Pelješkog mosta ima se što i vidjeti. Otkriveno i kad će na tehnički pregled

Gradonačelnikov novi prijedlog paušalnog poreza za male iznajmljivače prilično je korigiran u odnosu na prvotni, u novom su prijedlogu tri zone s iznosima od 150 do 450 kn. Prijedlog je odbijen s tri glasa protiv (MOST, SDP, Pametno), tri suzdržana (HGS, HSLS, PG) i jednim glasom za (HDZ).

Most nezavisnih lista uputio je Prijedlog odluke kojim su tražili da se visina paušalnog poreza zadrži na razini iz 2018. i prethodnih godina te su predložili propisati visinu paušalnog poreza na području grada Splita:

1. Split - 300 kuna
2. Slatine i Stobreč - 255 kuna
3. Žrnovnica - 210 kuna
4. Ostala naselja na području Grada Splita - 150 kuna.

Prijedlog je prihvaćen sa šest glasova za (MOST, Pametno, HGS, PG ,SDP , HSLS) i jednim glasom protiv (HDZ).

Iz Mosta upozoravaju da Grad Split nema Strategiju razvoja turizma, zbog čega se, kažu, u Splitu turizmom ne upravlja i ne gospodari, već se on jednostavno - događa. Ističu da svako povećanje paušalnog poreza ocjenjuju kao mjeru koja nema neku određenu svrhu, nego se poduzima samo radi punjenja gradske blagajne.

"Grad Split mora odlučiti što želi s turizmom, kakav turizam i koliko turizma želimo. Dok to ne učinimo, bilo kakav razgovor o stihijskom podizanju paušala nema nikakva smisla. Stoga pozivamo gradonačelnika i sve vijećnike da donesemo odluku kojom se neće u 2019. podignuti paušalni porez. A ovu godinu iskoristimo za to da u suradnji sa svim turističkim djelatnicima u Splitu, s predstavnicima iznajmljivača, hotelijera i svih vrsta ugostitelja, na demokratski način, kroz tribine, okrugle stolove i javnu raspravu, donesemo Strategiju razvoja turizma Grada Splita. Uostalom, u ovoj godini i Vlada će pripremiti i donijeti novu Strategiju razvoja turizma RH, pa bismo se i mi u Splitu trebali aktivno uključiti u taj proces, a ne da budemo na repu Hrvatske i da se ponašamo pasivno kao kakva provincija", poručili su iz splitskog Mosta.