Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako izgledaju, koliko koštaju, tko ih plaća

Prvi smo zavirili u unajmljene stanove ministara i zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV među prvima je ušao u stanove koje unajmljuju ministri i saborski zastupnici, a kojima vi čitatelji, plaćate mjesečnu najamninu.

Reporterka Ivana Brkić Tomljenović obišla je državne stanove. Nekim ministrima ni ovi stanovi nisu bili po volji, stoga su unajmili puno skuplje stanove od privatnika. Koliko nas to sve stoji?

Pročitajte i ovo Ilustracija vrtoglave cijene Sve poskupljuje, pa i stanovanje: ''I stanodavcu je bilo vidno neugodno...'' Slika nije dostupna Za početak u Sopnici Država će iznajmljivati stanove za 20 kuna po kvadratu

Privatne stanove plaćamo ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću, ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću, ministru prometa Olegu Butkoviću te ministru turizma Antonu Klimanu.

Oni sudjeluju u troškovima najma do pet kuna po kvadratu. Ostalo plaćamo mi, porezni obveznici. Kamera Nove TV je među prvima ušla u stanove koje im iznajmljuje država.

Petero ministara dobilo je državne stanove. Božo Petrov 67 kvadrata plaća 1.150 kuna plus režije. Isto toliko i Tomislav Tolušić. Ministri obrazovanja i pravosuđa smjestili su se u manje kvadrata. I HDZ-ov ministar graditeljstva Lovro Kuščević prima poštu u istoj zgradi, a vikendom odlazi kući na Brač.

'Skromno, ali dovoljno'

"Skromno je, kao nekad u studentskim danima", kaže Kuščević i dodaje da je za njegove potrebe to dovoljno.

Ako država ne može udovoljiti njihovom zahtjevu, ili im se stan jednostavno ne sviđa, ministri, pomoćnici, zamjenici i ostali državni dužnosnici mogu stan unajmiti na slobodnom tržištu. To je već učinilo četvero ministara u Vladi. HDZ-ov ministar Oleg Butković unajmio je najveći stan od 96 kvadrata, kojeg plaća 500-ak kuna na mjesec. Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najskuplji, koji ga košta 313 kuna, a razliku od gotovo 4700 kuna do pune cijene najma, podmiruju poreznici obveznici.

Ministar Orepić nije htio obrazložiti zašto je unajmio privatni, a ne državni stan.

Građani plaćaju i privatno unajmljene stanove

Raspon cijena najma ovisi o više faktora. No, za 300-ak kuna na mjesec teško se može unajmiti i soba u studentskom domu. Nekretnine u samom središtu Zagreba, pojašnjava stručnjak za nekretnine, među skupljima su. "Od osam do 10 eura po metru kvadratnom, ovisno o kvadraturi i osobnosti od 300 do 500 eura u prosjeku bi bio takav stan", kaže stručnjak za nekretnine Boro Vujović.

Građani najam stana plaćaju više od političara s iznadprosječnim plaćama. A dužnosnicima je jeftinije unajmiti privatni, umjesto državnog stana čiji je najam puno skuplji.

Političarima je, dakle, skuplje unajmiti stan od države, nego od privatnika. Kvadrat privatnog stana dužnosnik plaća do 5 kuna, a državni - najmanje četiri puta više. Preniskom cijenom za privatni stan država destimulira iznajmljivanje vlastitih nekretnina. Inače, suglasnost dužnosnicima za najam privatnih stanova, ali na obrazloženi zahtjev, daje Ured za upravljanje državnom imovinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene