423800
423800
423800
423800
423800

Novi ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, ponosan na svoj ratni put

  • , 18.10.2016., 20:21
  • Autor:
  • komentara

Mostovac Vlaho Orepić ponovno je izabran za ministra unutarnjih poslova i u novoj Vladi madatara Andreja Plenkovića.

 
 
 
 
Vlado Orepić, novi ministar unutarnjih poslova (VIDEO: Dnevnik.hr)
Vlado Orepić, novi ministar unutarnjih poslova (VIDEO: Dnevnik.hr)

Vlaho Orepić, član MOST-a, javnosti je poznat po višegodišnjoj borbi protiv gradnje termoelektrane u Pločama. Pločanin i građanski aktivist, predsjednik je Udruge građana "Škanj", koja se godinama bori protiv izgradnje termoelektrane i iznimno je cijenjen u lokalnoj sredini na jugu Hrvatske. U siječnju 2016. godine imenovan je ministrom punutarnjih poslaova RH, od strane bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji ga je odabrao kao dio svog užeg tima.

Vlaho Orepić rođen je 6. studenog 1968. godine. Završio je Zapovjedno stožernu školu 'Blago Zadro' u Zagrebu, smjer pomorstvo. Na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku stekao je zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa - smjer Nautika, a na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu stekao je zvanje višeg sportskog trenera.

Orepić navodi kako je posebice ponosan na svoj ratni put. Bio je prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama, na čije je mjesto imenovan 8. prosinca. 1991 godine. Bila je to prva postrojba koju je utemeljila Hrvatska ratna mornarica prema zapovijedi zapovjednika admirala Letice od 28. rujna 1991., a ujedno je to bila prva postrojba ročnih vojnika HV-a.

Vlaho Orepić (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Više je puta odlikovan različitim medaljama i spomenicama. Nakon završetka rata sredinom 1996. godine obavljao je posao izvjestitelja za pomorske snage i minsko protuminska djelovanja, a potom je zasjeo na dužnost voditelja operativnog odsjeka u stožeru ZVPS Jug.

Osim političkog aktivizma, Orepić je poznati i po zalaganju za sport. U travnju 2014. izabran je za dopredsjednika Županijske zajednice športova. A 2007. godine obnašao je dužnost predsjednika Zajednice sportskih udruga grada Ploča.

U obraćanju u MOST-u, Božo Petrov ga je predstavio kao osobu koja je bila kapetan u ratnoj mornarici i koja se istakla, kako u vojnom stažu, tako i kroz 'malih ljudi, koji često budu ugroženi načinom na koji se do sada vodila politika'.

Sve što je na predstavljanju javnosti Orepić rekao jest - 'U meni je prepoznata odlučnost zaštite javnog dobra'.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se