Mještani okolice Nove Gradiške strahuju od novog nevremena. Reporter Nove TV Domagoj Mikić javio se iz mjesta Kovačevac, ispred kuće koja je u dva dana - dva puta poplavljena.

Galerija Zoran Đuroković - 3 Kuća obitelji iz Nove Gradiške - 2 Kuća obitelji iz Nove Gradiške - 1 +2 Zoran Đuroković - 2

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom pogodilo je u subotu poslijepodne osječku regiju. Za okolicu Nove Gradiške najavljeno je novo novrijeme, 

Vezani članci Ilustracija Provjerite stanje prije nego što krenete na put: Zbog jakih naleta vjetra zatvoren dio autoceste A1 Ilustracija U prekidu brojne trajektne, katamaranske i brodske linije: Stigla je velika promjena vremena

Gradske vlasti su mještanima pomogle tako što su im donirale pijesak kako bi si  podigli zečje nasipe. S generalnim direktorom Hrvatskih voda, Zoranom Đurokovićem razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. 

Đureković kaže da su po prognozama moguće veće količine oborina i da postoji mogućnost ponavljanja istog događaja kao i prethodnih dana.

''Sutra do sredine dana ili poslijepodne možemo očekivati neke veće intenzitete, ali nakon toga trebalo bi se sve smiriti'', otkrio je.

Mještanima je najveći problem voda koja se do njihovih kuća spušta kroz šume. Đuroković kaže da se to može spriječiti - boljim planiranjem. Time što stanovnici grade zečje nasipe ne znači da je situacija riješena. Voda se mora usmjeriti prema potocima i planski graditi te nasipe, a ne odmoći i poplaviti susjedno dvorište.

''Prije svega boljim planiranjem i vjerojatno boljom suradnjom jedinica lokalne samouprave i Hrvatskih voda. Naši vodotoci su bili poluprazni i veća količina ili gotovo sve te vode mogle su biti zbrinute unutar potoka i na taj način odvedene u rijeku Savu. Treba nalaziti rješenja da se ulaže u oborinsku odvodnju. Ona nije u nadležnosti Hrvatskih voda'', objasnio je.

Također, problem stvara i mješoviti sustav kanalizacije gdje se isprepliću i sanitarne i oborinske otpadne vode. ''Ovi ekstremi pokazuju da moramo razdvojiti sustav oborinske odvodnje od sustava odvodnje sanitarnih voda'', dodao je.

Sve su te oborinske vode otjecanje prema Sjevernom moru. Nevrijeme koje hara Europom sigurno će ''izazvati određeni porast Dunava'' u zemlji. ''Ali ne u takvim razmjerima da bi bilo nekih problema'', zaključio je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju