Idući tjedan ključan je za sudbinu Uljanika i 3. maja. Pred državom, koja je u nimalo ugodnoj situaciji odluka je o sanaciji gubitka od oko milijardu eura, jer od restrukturiranja pulskog škvera neće biti ništa.

Galerija


Tomislav Debeljak, koji stiže na konačan dogovor i zajednički sastanak, nagomilane dugove ne misli plaćati. Vlada, sindikati, Uprava i potencijalni ulagači - svi bi trebali sjesti za isti stol. Sindikati su svjesni da rješenja nema.

Vezani članci Gašenje cigarete (Foto: Dnevnik.hr) Od 1. travnja veće trošarine na cigarete, sokove i alkohol: Evo koliko će poskupjeti Ministar Darko Horvat (Foto: Pixsell, Patrik Macek) Ministar Horvat o Uljaniku: "Do 25. siječnja ćemo imati barem dva iskaza ozbiljnog partnerstva"

Fabrizio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u ime svih radnika traži odgovore.

"Pozvani smo na sastanak, ali se isto tako grozimo mogućnosti da na tom sastanku čujemo polurješenja ili da dođe do odgode. Želimo konkretne odgovore i rješenje ove agonije kakvo god to rješenje bilo", ističe.

Predrag Knežević, predsjednik Kriznog stožera 3. maja poručuje:
"Mi smo u sindikalnom odboru ipak odlučili da ne želimo ići u Zagreb. Mi želimo da nam se kaže kada će biti isplata, jer nemamo snage ni hrabrosti otići u Zagreb i opet reći da ne znamo što će biti sa plaćama".

Tomislav Debeljak poručuje kako nema namjeru u brodogradilište ulaziti kao strateški partner ako država ne sanira dugove. A u Vladi i dalje češljaju o kolikim je gubicima riječ.

Ministar gospodarstva Darko Horvat upitan je li Vlada bliže tome da se saniraju svi dugovi koji su ogromni, odgovara: "Donijeti političku odluku oko sanacije više od milijardu eura minusa ne može biti nego isključivo politička odluka".

Ministar financija Zdravko Marić ističe kako se ovdje ne radi samo o problematici Uljanik grupe.

"Nije samo pitanje problematike Uljanik grupe, nego je i problematika ukupnog hrvatskog gospodarstva i zaštite interesa poreznih obveznika".

Već 20 godina sve su Vlade upucavale novac u brodogradilišta.
Gubici su očito bili manje važni, prebacivala se krivnja s jednih na druge.

"Moramo zaštitit brodogradnju, spasiti radna mjesta, a ne novac od države krivo potrošiti u izgradnju marina i hotela i ja ću opet po ne znam koji put pozvati državnog odvjetnika šta radi i pitati ga jel se vratio s godišnjeg odmora", poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Šef SDP-a proziva DORH jer se ne zna što su pronašli u Uljanikovim knjigama, a kritični su i u Mostu.

"Brodogradnju spašavati da, ali na zdravim temeljima. Prvo trebaju odgovarati oni, koji su Uljanik doveli u ovu situaciju, Uprave i Vlade koje su u tome sudjelovale, lokalni političari, posebno IDS", smatra Mostov Nikola Grmoja.

Razmišlja se o scenariju da Vlada spasi riječki 3. maj. No, ne i Uljanik za koji je stečaj najizgledniji. Ekonomski analitičar Andrej Grubišić smatra kako to nije najlošije rješenje.

"Stečaj ne znači nužno propast brodogradnje, ali stečaj u kojem to hrvatski porezni obveznici ne bi trebali financirati je najbolje rješenje".

Za tri dana svoje će reći i Trgovački sud, koji bi trebao donijeti odluku o stečaju riječkog škvera. Isti dan sastaje se i vladajuća koalicija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Pali s krova škole i završili u bolnici: ''Zaobišli su sigurnosni sustav. Ovo je svima lekcija''

I dalje brojne reakcije: O zabrani održavanja mise u Bleiburgu oglasila se i Predsjednica