Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin: "Šeparović misli da vlast pripada njemu"

Uoči sastanka

Idući tjedan ključan za brodogradnju: "Želimo konkretne odgovore i rješenje ove agonije"

Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Idući tjedan ključan je za sudbinu Uljanika i 3. maja. Pred državom, koja je u nimalo ugodnoj situaciji odluka je o sanaciji gubitka od oko milijardu eura, jer od restrukturiranja pulskog škvera neće biti ništa.

Tomislav Debeljak, koji stiže na konačan dogovor i zajednički sastanak, nagomilane dugove ne misli plaćati. Vlada, sindikati, Uprava i potencijalni ulagači - svi bi trebali sjesti za isti stol. Sindikati su svjesni da rješenja nema.

Pročitajte i ovo Bez konkretnih rješenja za Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zabrinutost nakon susreta s premijerom Atmosfera u Uljaniku je napeta: ''Ljudi su jednostavno ogorčeni'' Slika nije dostupna Vlada u obilasku brodogradilišta Plenković: "Danas počinje isplata plaće radnicima Uljanika za kolovoz"

Fabrizio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u ime svih radnika traži odgovore.

"Pozvani smo na sastanak, ali se isto tako grozimo mogućnosti da na tom sastanku čujemo polurješenja ili da dođe do odgode. Želimo konkretne odgovore i rješenje ove agonije kakvo god to rješenje bilo", ističe.

Predrag Knežević, predsjednik Kriznog stožera 3. maja poručuje:
"Mi smo u sindikalnom odboru ipak odlučili da ne želimo ići u Zagreb. Mi želimo da nam se kaže kada će biti isplata, jer nemamo snage ni hrabrosti otići u Zagreb i opet reći da ne znamo što će biti sa plaćama".

Tomislav Debeljak poručuje kako nema namjeru u brodogradilište ulaziti kao strateški partner ako država ne sanira dugove. A u Vladi i dalje češljaju o kolikim je gubicima riječ.

Ministar gospodarstva Darko Horvat upitan je li Vlada bliže tome da se saniraju svi dugovi koji su ogromni, odgovara: "Donijeti političku odluku oko sanacije više od milijardu eura minusa ne može biti nego isključivo politička odluka".

Ministar financija Zdravko Marić ističe kako se ovdje ne radi samo o problematici Uljanik grupe.

"Nije samo pitanje problematike Uljanik grupe, nego je i problematika ukupnog hrvatskog gospodarstva i zaštite interesa poreznih obveznika".

Već 20 godina sve su Vlade upucavale novac u brodogradilišta.
Gubici su očito bili manje važni, prebacivala se krivnja s jednih na druge.

"Moramo zaštitit brodogradnju, spasiti radna mjesta, a ne novac od države krivo potrošiti u izgradnju marina i hotela i ja ću opet po ne znam koji put pozvati državnog odvjetnika šta radi i pitati ga jel se vratio s godišnjeg odmora", poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Šef SDP-a proziva DORH jer se ne zna što su pronašli u Uljanikovim knjigama, a kritični su i u Mostu.

"Brodogradnju spašavati da, ali na zdravim temeljima. Prvo trebaju odgovarati oni, koji su Uljanik doveli u ovu situaciju, Uprave i Vlade koje su u tome sudjelovale, lokalni političari, posebno IDS", smatra Mostov Nikola Grmoja.

Razmišlja se o scenariju da Vlada spasi riječki 3. maj. No, ne i Uljanik za koji je stečaj najizgledniji. Ekonomski analitičar Andrej Grubišić smatra kako to nije najlošije rješenje.

"Stečaj ne znači nužno propast brodogradnje, ali stečaj u kojem to hrvatski porezni obveznici ne bi trebali financirati je najbolje rješenje".

Za tri dana svoje će reći i Trgovački sud, koji bi trebao donijeti odluku o stečaju riječkog škvera. Isti dan sastaje se i vladajuća koalicija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
Aktualno Pali s krova škole i završili u bolnici: ''Zaobišli su sigurnosni sustav. Ovo je svima lekcija'' Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Popeli se na krov i pali u ventilacijski otvor (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Popeli se na krov i pali u ventilacijski otvor (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Popeli se na krov i pali u ventilacijski otvor (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Pali s krova škole i završili u bolnici: ''Zaobišli su sigurnosni sustav. Ovo je svima lekcija'' 1/3 >>

Aktualno I dalje brojne reakcije: O zabrani održavanja mise u Bleiburgu oglasila se i Predsjednica +0 Reakcije na zabranu mise na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska I dalje brojne reakcije: O zabrani održavanja mise u Bleiburgu oglasila se i Predsjednica 1/1 >>  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene