Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iza rešetaka

Neloša atmosfera u zatvoru: Bend 'Nismo krivi' žari i pali, gledaju se predstave, održavaju turniri, ali u jednom je zabava ipak najbolja

Aktualno Galerija Zatvori u Hrvatskoj - 4 Zatvori u Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zatvori u Hrvatskoj - 3 Zatvori u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zatvori u Hrvatskoj - 2 Zatvori u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zatvori u Hrvatskoj - 1 Galerija 1/4 >>
Imaju koncerte, predstave, turnire u šahu, stolnom tenisu. Novo izvješće o zatvorskom sustavu pokazalo je kako se živi iza rešetaka. Broj zatvorenika raste iz godine u godinu. U zatvoru dominiraju muškarci, tek je 5 posto žena.

U Hrvatskim zatvorima trenutačno je gotovo pet tisuća zatvorenika. Među njima i pet beba rođenih iza rešetaka.

"Djetetu je dozvoljeno biti s majkom od navršene treće godine života. Nakon toga se s nadležnim zavodom za socijalnu skrb dogovora daljnja skrb oko djece", rekao je Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Najviše je zatvorenika u dobi od 30 do 40 godina. 11 posto je alkoholičara, 11 posto ovisnika o drogama.

"Postoji i vrlo opasna ovisnost, a to je ovisnost o kocki mi smo pri kraju s programom tretmana liječenja ovisnosti o kocki tako da tome treba pridodati i tu tamnu brojku", dodao je.

U zatvorskim brojkama su i maloljetnici. 2002. u istražnom zatvoru bio je 31 maloljetnik i tri maloljetnice. Najviše je onih s nezavršenom osnovnom školom. Trenutačno najveći problem zatvorskog sustava je što svake godine raste broj zatvorenika, a pada broj pravosudnih policajca.

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u; ilustracija - 1 Stvarna prijetnja ili kampanja Ustavnoj krizi SAD-a ne nazire se kraj: "Nije lako razgovarati s osobom koja za sebe kaže da je božji poslanik"

"Ne vidimo rješenje osim da se zaposli dovoljan broj ljudi. Sama statistika govori u Ministarstvu napravilo smo 10, napravili smo 20 natječaja možete napraviti 100, ali koliko ste ljudi zaposlili. Nema dana da nema incidenta samo što se s tim ne ide van već se pokazuje situacija kao da pravosudni policajci rade u dječjem vrtiću", pojasnila je Jelenko Krešo iz sindikata pravosudne policije.

2022. godine pravosudni policajci zaustavili su tri pokušaja bijega iz zatvora, spriječili 14 tučnjava između zatvorenika i devet napada na službenu osobu.

Pretragom soba policajci su najčešće znali naletiti na skrivene mobitele, noževe, pile i drogu.

Iza zatvorih zidova nije da zatvorenici samo odslužuju kaznu nego imaju i razne aktivnosti. U 2022. zabavljali su se na 18 koncerta, 3 predstava, odigrali su 28 nogometnih i 14 košarkaških turnira.

"Nije tu bilo nikad problema to se uglavnom gleda koja će se struktura zatvorenika pustiti na takve stvari da ne dođe do inicidentnih situacija", dodala je Krešo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kibernetička sigurnost Hakeri blokirali rad važne agencije za nadzor financijskih usluga: Neće to biti zadnji takav slučaj

Zatvorski boy bend Nisam kriv godinama je žario i palio po kaznionicama. Svirati i pisati pjesme učio ih je sisački glazbenik Miodrag Pančić Zaga. 13 godina radio je sa zatvorenicima danas je u mirovini.

"Puno znači za socijalizaciju jer su oni preko vikenda smišljali tekstove i ponedjeljak bi dolazili k meni i onda smo radili pjesme. Snimio sam 180 pjesma zatvorenika u zatvoru", ispričao je.

Pamti da su najbolje zabave bile u Remetincu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene