Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U bolnicu osobnim vozilom

Kako reagirati u slučaju svinjske gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je savjete kako prevenirati, prepoznati i reagirati u slučaju svinjske gripe.

Da biste bili spremni, jedna od osnovnih stvari je cijepljenje protiv gripe uobičajenim sezonskim cjepivom. Ovo je preporuka za sve putnike u Meksiko i Sjedinjene Države, a koji se ove sezone nisu cijepili protiv gripe. Obvezno pranje ruku i dezinficiranje prostorija. Svinjska gripa je zaraza koja se prenosi bliskim kontaktom. Potrebno je prati ruke sapunom i tekućom vodom kao te izbjegavati velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, što je više moguće. Istodobno je vrlo važno dezinficiranje i provjetravanje prostorija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

Pri prvoj pojavi simptoma, obvezan je liječnički pregled. Osnovni simptomi gripe su povišena tjelesna temperatura, kašalj, curenje iz nosa, grlobolja, umor, mučnina i povraćanje. Ukoliko osjetite neke od ovih simptoma, obvezno treba otići na pregled na infektološki odjel najbliže bolnice.

Preporučuje se odlazak u bolnicu vlastitim prijevozom. Da bi se spriječilo širenje zaraze bolesnik bi za odlazak liječniku trebao izbjegavati javni gradski prijevoz. Ako nije u mogućnosti, treba pozvati hitnu medicinsku pomoć. Ukućane bolesnika se posebno upozorava na pojačano provođenje općih higijenskih mjera. U slučaju oboljenja, sve ostale naputke osobama će dati njihov liječnik. On će između ostalog odlučiti i o hospitalizaciji, ako je potrebna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene