Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proteklog vikenda su u Rijeci zbog komplikacija uzrokovanih gripom umrle tri starije osobe, zadnji su podaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci.


Među žrtvama su 69-godišnji muškarac, koji je bio prva žrtva svinjske gripe u Primorsko-goranskoj županiji te dvije žene u dobi od 60 i 76 godina.

Vezani članci Slika nije dostupna Potvrđena prva žrtva gripe u Istri Slika nije dostupna Svinjska gripa nije ništa opasnija od obične

>> Potvrđena prva žrtva gripe u Istri

69-godišnji muškarac je bio u teškom kliničkom stanju s plućnim i srčanim bolestima, a umro je nekoliko dana nakon dolaska u riječki KBC. Đana Pahor iz Epidemiološke službe rekla je kako muškarac nije bio cijepljen protiv pandemijske gripe ni ove ni prošle godine.

Preminule žene su imale kronične bolesti, a nalazile su se na liječenju od gripe u KBC Rijeka i kod obje je laboratorijski potvrđen virus tipa H1N1, dodala je Pahor. Starija žena je bila cijepljena protiv gripe, ali cjepivo ovoga puta nije djelovalo.

To ni u kom slučaju ne može biti dokaz nedjelotvornosti cjepiva, rekla je Pahor, koja potiče na cijepljenje starije od 65 godina i druge iz rizičnih skupina, poput kroničnih bolesnika.

Na djelotvornost cjepiva može ukazati podatak o samo 77 prijavljenih oboljelih osoba starijih od 65 godina od ukupno 2.159 prijavljenih u Primorsko-goranskoj županiji, rekla je i ponovila da je za starije od 65 godina cjepivo besplatno. (Hina)