Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici Europske pučke stranke, koji su se okupili na sastanku u Meiseu pored Bruxellesa, dat će potporu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i njezinim prijedlozima za rješavanje institucionalnih pitanja na summitu EU-a, koji počinje u četvrtak kasno popodne u Bruxellesu, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader.


- Dogovorili smo se da damo potporu Angeli Merkel i njezinim
prijedlozima koje će iznijeti na sastanku Europskog vijeća, rekao je Sanader nakon sastanka čelnika EPP-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Merkel ugostila Kosor: Ne čujem se sa Sanaderom Slika nije dostupna CSU traži zaustavljanje proširenja EU-a nakon prijama Hrvatske

Čelnici EPP-a, poput drugih stranačkih organizacija zastupljenih u Europskom parlamentu, tradicionalno se sastaju uoči svakog summita EU-a i na tim se sastancima razgovora o istim temama koje su na dnevnom redu Europskog vijeća. 

U Meiseu su se okupili jedanaest čelnika država članica EU-a, predsjednici Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta te još četiri čelnika europskih zemalja, koje nisu u EU-u, među kojima je i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je rekao da je "posebno zahvalan Angeli Merkel, koja je u svom uvodnom izlaganju spomenula Hrvatsku". Prema Sanaderu, kancelerka Merkel je čelnicima EPP-a iznijela svoje viđenje rješenja otvorenih institucionalnih pitanja, kazavši da se to mora riješiti. 

U suprotnom, "kako ćemo 2009. godine, kada Hrvatska završi pregovore, toj zemlji reći da je ona obavila svoj dio posla, a Europa nije obavila svoj", rekla je njemačka kancelarka čije je riječi novinarima prenio hrvatski premijer.

- Ja sam optimist i nadam se da će EU riješiti svoja institucionalna pitanja, dodao je Sanader.

Na skupu EPP-a, krovne organizacije europskih pučana i demokršćana, sudjelovali je 11 premijera država članica: Francois Fillon (Francuska), Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Fredrik Reinfeldt (Švedska), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Mirek Topolanek (Češka), Aigars Kalvitis (Latvija) te rumunjski predsjednik Traian Basescu. 

Sudjelovali su također i čelni ljudi Europske unije,
predsjedateljica Europskog vijeća, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Parlamenta Hans-Gert Poettering. 

Osim hrvatskog premijera Sanadera, iz zemalja nečlanica sudjelovali su ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko,
premijeri Sali Berisha (Albanija) i Nikola Gruevski (Makedonija).