Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kad srce kaže dijete, Vlada kaže NE'

Prosvjed majicama i neumjesni komentari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji izglasan je u Hrvatskom saboru unatoč protivljenju većine stranaka vladajuće koalicije - uz HDZ-ove zastupnike za zakon je glasovalo samo troje zastupnika nacionalnih manjina, te HSS-ovka Marijana Petir.

Oporba, kao i ostali zastupnici koji su danas glasovali protiv zakona o umjetno potpomognutoj oplodnji, pojavila se na raspravi u majicama s natpisom 'Kad srce kaže dijete, Vlada kaže NE'. Dio pripadnika vladajuće većine njihovu je gestu dočekao komentarima 'Kad ne možete vi, možemo mi', jasno dajući do znanja na što se komentari odnose.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Dobro je više kandidata' Bajs u utrci za predsjednika HSS-a Slika nije dostupna Kontroverzno izlječenje Dječak čijeg su brata dobili da ga spasi i službeno je zdrav

Nakon što su sabornicu prije glasovanja napustili oporbeni SDP, HNS, IDS i HDSSB, ali i vladajući HSLS, HSU i SDSS, za zakon je, kako se doznaje u Saboru, glasovalo svih 66 HDZ-ovih zastupnika, manjinski zastupnici Nazif Memedi, Deneš Šoja i Šemso Tanković, te HSS-ovka Marijana Petir, protiv je bilo petero HSS-ovaca i pravaš Danijel Srb, dok je manjinska zastupnica Zdenka Čunil bila sudržana.

Čelnik stranke Josip Friščić novinarima je nakon glasovanja izjavio da je HSS ostankom u sabornici i glasovanjem protiv zakona jasno izrazio stav stranke. Odbacio je ocjene da je ostankom u sabornici odradio posao za HDZ, odnosno činio im kvorum kako bi izglasali zakon. 'Niti smo odradili posao za HDZ, niti smo pobjegli iz sabornice. Sabornica je mjesto gdje se donose zakoni. Nismo otišli van nego smo jasno izrazili stav onih koji su nas birali", rekao je Friščić.

Friščić tvrdi o podjelama unutar stranke

Upitan zašto je stranka u zadnjih deset dana promijenila stav o zakonu, Friščić je objasnio da je u unutarstranačkoj konzultaciji, kad je Vlada predložila zakon, dio stranke bio za podršku, a dio je izražavao drukčije mišljenje. 'Moj je prijedlog bio da se zakon pusti u proceduru i da se prati rasprava', rekao je čelnik HSS-a, dodavši da su nakon saborske rasprave tražili da najstručniji u samoj stranci, struka, te organizacija žena HSS-a, izraze svoj stav.

'Apelirao sam na ministra Milinovića, dva puta smo razgovarali, da vidimo mogućnosti da se unutar zakona naprave određene intervencije, a dio ih je i prihvaćen', rekao je Friščić, navevši jučerašnji vladin amandman koji je danas i ugrađen u zakon, a njime se i izvanbračnim parovima dopušta pravo na medicinsku oplodnju.

'Nije do kraja ispunjeno ono što tražimo'

Ministar je izrazio zadovoljstvo donošenjem zakona, rekavši kako je njime Hrvatska stala u red europskih zemalja koje imaju jasno regulirano pravo na medicinsku oplodnju. Naglasio je kako je imao hrabrosti predložiti taj zakon, za razliku od SDP-a koji, rekao je, dok je bio na vlasti, te hrabrosti nije imao. 'No, tim amandmanom smatramo da nije do kraja ispunjeno ono što smo tražili', ustvrdio je i kao potvrdu naveo to da su i 'određeni pravni stručnjaci' podijeljeni, jer ih dio smatra kako postoji mogućnost da zakon poništi Ustavni sud. Upitan je li licemjerno od ministra turizma Damira Bajsa da je u Vladi podržao zakon i prije amandmana, Friščić je rekao kako stranka u tom trenutku nije imala stav, te se Bajs stoga i nije protivio njegovu upućivanju u saborsku proceduru. 'Uoči glasovanja u Vladi dogovorio sam se s Friščićem da glasujem za iako sam bio protiv Zakona o umjetnoj oplodnji', rekao je Damir Bajs. 

'Bajs nije htio da on bude temelj promjene stava stranke' naglasio je pak Friščić, dodavši da je Bajs o tom pitanju tražio stav stranačkih tijela. Ministar zdravstva Darko Milinović odbacio je ocjene da se, zbog činjenice da HDZ u donošenju zakona većina koalicijskih partnera nije podržala, raspala vladajuća koalicija. 'Koalicija je vrlo stabilna', rekao je i naglasio da partneri imaju pravo na različito mišljenje, podsjetivši na razlike oko ZERP-a, te priznanja Kosova.

'Postavljam SDP-u pitanje jesu li doveli Hrvatsku u poziciju da danas ne znamo gdje je oko 100-tinjak zametak, jer nisu imali hrabrosti donijeti ovaj zakon", rekao je. Milinović je novinarima rekao kako je prilikom predstavljanja zakona bio protiv prava izvanbračnih zajednica na medicinsku oplodnju, ali da je nakon razgovora u Vladi utvrđeno da se izvanbračnu zajednicu može formalizirati izvanparničnim postupkom čime se, kako je rekao, djetetu daje formalno-pravnu stabilnost i sigurnost.

Rekao je kako ne bi pristao na prihvaćanje ostalih prigovora na zakon jer bi to, smatra, značilo da pristaje na odgodu zakona. 'Vidjeli ste, stavio sam ja na neki način svoj mandat na raspolaganje Saboru. Ja sam rekao vrlo jasno da neću pristati na povlačenje zakona, što znači da ne bih pristao na zamrzavanje zametaka', rekao je ministar. Naglasio je kako zakon nije htio povući i jer je medicinska tehnologija toliko napredovala da će sve više zemalja zabranjivati zamrzavanje zametaka. 'Za pet-šest godina bit će, vidjet ćete, još nekoliko zemalja koje će zabraniti zamrzavanje zametaka', poručio je.

Saborski zastupnik HSLS-a Ivan Čehok, koji se sa stranačkim kolegom Antunom Korošecom pridružio oporbi koja je prije glasovanja napustila sabornicu, novinarima je izjavio kako i dalje misli da se dodatnim koalicijskim usuglašavanjem zakon mogao doraditi. No, ne smatra da je zbog HSLS-ova protivljenja zakonu u pitanje došla koalicijska suradnja. "To je jedan zakon, o tome ne ovisi naša suradnja, odnosno ovisi utoliko što ćemo doista morati mijenjati neke odredbe sporazuma i zatražiti da se mehanizmi usuglašavanja ipak bolje iskoriste", istaknuo je.

>> Sram bilo zastupnike zbog Zakona o potpomognutoj oplodnji

>> Sabor prihvatio kontroverzni zakon o umjetnoj oplodnji

>> Bajs glasovao za zakon iako je bio protiv

Ipak, čudi ga, kaže, ponašanje HSS-ovaca 'koji su do sada tvrdili da je zakon preliberalan u ovakvoj formi, pa potom da je prekonzervativan, ali su pak ostali na glasovanju'. 'Nije mi jasno što se s njima događa", rekao je i dodao kako je očekivao da će svi koalicijski partneri podržati HSLS-ov prijedlog da se provede još jedna runda usuglašavanja. 'S HSS-om ćemo morati razgovarati što se zapravo dogodilo', zaključio je Čehok. (Hina/D.Š.)

Mislite li da je usvojeni zakon zbog amandmana manje konzervativan od prijedloga?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene