Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakone slične prijedlogu hrvatskog zakona o umjetnoj oplodnji imaju Sjedinjene Države, Kanada, Australija i Brazil, ali ne i zemlje Europe. U zemljama Unije i onima izvan nje zakoni o medicinski potpomognutoj oplodnji uglavnom su vrlo strogi.


Europa je vrlo stroga kad je riječ o potomstvu dobivenom na medicinski potpomognut način. Presude nacionalnih sudova, ali i suda za ljudska prava nisu u tom smislu ništa uspjele promijeniti. Tako Francuska i Italija i dalje umjetnu oplodnju zabranjuju ženama bez partnera i lezbijkama.

Vezani članci Padaline u Europi Karta padalina u Europi: Pratite kako se kreće ciklona koja je u Europi izazvala kaos Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 3 Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

Talijani su zakon postrožili prije osam godina. Zbog do tada liberalnih zakona rađale su i žene u 60. godini života. Zaštitivši prava djeteta Talijani su umjetnu oplodnju ograničili na heteroseksualne parove koji žive u stabilnim vezama i u dobi su prirodnoj za roditeljstvo. Uz to Talijani su baš kao i Austrijanci zabranili doniranje i jajnih stanica i sperme.

>> Nakon pet godina jajne stanice se mogu donirati

U Njemačkoj i Norveškoj takva zabrana vrijedi samo za jajne stanice. Zanimljivo je da u jednoj vrlo liberalnoj Švedskoj postupku dijagnosticiranja neplodnosti mogu pristupiti izvanbračni parovi koji dokažu da u stabilnoj vezi žive dulje od godinu dana.

U Švicarskoj to mogu učiniti isključivo oni koji su vjenčani. Europljani su vrlo oprezni kad je riječ o zakonskom statusu embrija. Unatoč rastućem ateizmu, zakone temelje na civilizacijskim tekovinama kršćanske kulture. Iznimka su Britanci i odnedavno Španjolci. Njihovi su zakoni liberalni do kraja. Najveći su kritičari drugih europskih zemalja. Zbog zabrane darivanja zametaka te zakone nazivaju zastarjelima i diskriminacijskima. Kako za neplodne parove tako i za homoseksualce.