Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jandokrović za Dnevnik Nove TV

'Kad jednom dobijemo datum više se ne može promijeniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Što prije, to bolje', rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković za Dnevnik Nove TV.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele danas se sastao s veleposlanicima zemalja članica EU-a, a Zagrebu je poslana poruka da Europska komisija treba 'još malo vremena za procjenu Hrvatske'.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti

'Glasnogovornica Komisije rekla je da je sastanak bio povjerljive prirode i da se o tome ne govori javno. Ono što je bitno je da je on prošao u skladu s našim očekivanjima. To nije nije presudan sastanak, kako su ga neki opisivali, to je jedan vrlo važan sastanak koji je otvorio vrata za ostvarenje svih ciljeva o kojima govorimo, a to je završetak pregovora u lipnju, kao i dobivanje jednog indikativnog datuma ulaska u punopravno članstvo', rekao je Jandroković.

>> Neke zemlje ne žele da Hrvatska dobije datum ulaska u EU?!

>> EK: Treba nam još malo vremena za procjenu Hrvatske

>> Hrvatska u Europsku uniju ulazi 1. srpnja 2013?

U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, a Jandroković smatra da  će oni svakako razgovarati o Hrvatskoj. 'Oni će razmotriti ono što je rekla Europska komisija, budući da ona prema svemu onome što znamo smatra da je RH napravila izniman napredak, posebno u Poglavlju 23., očekujemo pozitivnu raspravu i davanje jasnih signala ka usmjerenju ciljeva koje smo si zadali', rekao je Jandroković.

Što se tiče monitoringa ministar vanjskih poslova smatra da se ta riječ mora demistificirati. 'Sve države koje su ulazile u EU su imale nadzor. Pratilo se kako provode svoje obaveze od trenutka završetka pregovora opa do ratifikacije. Sasvim je sigurno da će to imati i Hrvatska', rekao je i osvrnuo se na datum pristupanja Hrvatske EU.

'Kad dobijemo datum završetka pregovora to je taj datum i više se ne mijenja. Vjerujemo da ćemo našim radom, našim ostvarenjima otkloniti potrebu za posebnim nadzorom.'

'Mi ulazimo u jedan elitni klub, a zbog iskustava s prošlim proširenjem s Rumunjskom i Bugarskom EU je jednostavno oprezna. Dakle, monitoring ne doživljavan kao neko posebno opterećenje. Vjerujem da ćemo našim radom pokazati da smo spremi za punopravno članstvo', izjavio je Jandroković.

Jandroković  o ulasku u EU: Što prije, to bolje

Upitan o informacijama iz diplomatskih izvora da se vrijeme pristupanja predviša za srpanj 2013. Jandroković je rekao da 'svakako želimo postati punopravnom članicom 2013. godine'. 'Sve ovo što se događa ide u tom smjeru. Što prije to bolje, ali 2013. je sasvim zadovoljavajuća.' 

Ministar je rekao i kako aktualnoj Vladi, vladajućoj većini i premijerki Kosor pripada pravo završetka pregovora. 'Mislim da to pravo posebno pripada Jadranki Kosor. Sjetimo se, 2009. su pregovori bili blokirani, a nakon dogovroa sa Borutom Pahorom je došlo do deblokade. Tada je bilo zatvoreno svega pet poglavlja, a danas smo na samom kraju. S obzirom na opseg reformi, na složenost cijelog procesa mislim da je pravo ove Vlade da bude ta koja će završiti pregovore i potpisati ugovor', zaključio je Jandroković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene