Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak Hrvatske u NATO

Kacin pozvao na distanciranje od Podobnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin pozvao je u srijedu Slovensku pučku stranku (SLS) da se distancira od inicijative svog člana Marjana Podobnika koji zahtijeva da Slovenci na referendumu glasuju o članstvu Hrvatske u NATO savezu iako je parlament hrvatski pristupni protokol već ratificirao.

'Slovenija ovih dana zbog te prijetnje Marjana Podobnika gubi kredibilitet u očima međunarodne zajednice, pa vas pozivam da upotrijebite svoj autoritet kako bi se spriječila ucjena jedne parastranačke udruge koja ne ide u korist Slovenije, njenih građana i njena gospodarstva', napisao je Kacin u pismu predsjedniku Slovenske pučke stranke (SLS) Bojanu Šrotu. 

Pročitajte i ovo Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP) nakon upozorenja stiglo objašnjenje Drama u Europskom parlamentu: Poslano upozorenje zbog sumnjive vode, objavljeno o čemu se radilo Strašni prizor iz parlamenta Kritizirao vladajuću stranku VIDEO "Imate krv na svojim rukama": Zastupnik zagrmio za pozornicom pa se srušio, nije mu bilo spasa

>> Podobnik najavio blokadu graničnog prijelaza s Hrvatskom

Podobnik je nekadašnji predsjednik Pučke stranke, a sada djeluje kao predsjednik njena desnog krila i udruge 'Zavod 25. lipnja 1991. godine' koji je prikupio potreban broj inicijalnih potpisa za održavanje referenduma o hrvatskom članstvu u NATO savezu. No, stranka ga je podržala, najavivši da će na današnjoj izvanrednoj sjednici parlamenta podržati Podobnikov zahtjev da u tekstu parlamentarne izjave o 'zaštiti slovenskih interesa tijekom ulaska Hrvatske u NATO' treba biti i navod da je Slovenija prilikom izlaska iz Jugoslavije imala cijeli Piranski zaljev i nesmetan izlaz na otvoreno more.

'Sada je prilika da smirimo situaciju i pokažemo zrelost, a uvjetovanje hrvatskog ulaska u NATO graničnim pitanjem treba okončati', naveo je u izjavi Kacin, dodavši da je Slovenija na učinkovit način zaštitila interese u vezi s granicom zaustavljanjem hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

'Danas u parlamentu trebamo razboritost, kako bismo sutra mogli iskoristiti sve svoje pregovaračke spretnosti. Zato više nema potrebe niti opravdanja da se nastavi s inicijativom oko referenduma', naveo je Kacin u otvorenom pismu koje danas prenose mediji. U razgovoru za parlamentarni kanal Slovenske televizije Kacin je u utorak govorio o stanju u državama "zapadnog Balkana", naglasivši bi rješenje graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske moglo biti uzor i za ostale zemlje.

'Treba podijeliti dio Jadranskog mora koji sada nije ni hrvatski ni slovenski, nego je to more nekadašnje zone B Slobodnog teritorija Trsta. Preko mora zone B Slovenija je imala izlaz na otvoreno more i na tom stajalištu mora inzistirati', rekao je među ostalim Kacin, nekada predsjednik slovenskih Liberalnih demokrata (LDS) i nekadašnji ministar obrane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene