Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podobnik najavio blokadu graničnog prijelaza s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska populistička udruga "Zavod 25. lipnja 1991" koju vodi nekadašnji potpredsjednik vlade i bivši predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Marjan Podobnik zaprijetila je u srijedu da će početi s aktima građanskog neposluha, uključujući i blokiranje graničnih prijelaza s Hrvatskom, ako do 17. svibnja ne budu uklonjene žardinjere s puta koji vodi do kuće Joška Jorasa, njenog člana i znamenitog "borca za južnu granicu".

"Ako žardinjere do 17. svibnja ne budu uklonjene u skladu s načelom pravne države, počinjemo s aktima građanskog neposluha. Najprije ćemo 17. svibnja blokirati ilegalni granični prijelaz Plovanija. Nakon toga svakog ćemo tjedna zatvarati idući granični prijelaz, sve dok slovenski, hrvatski i europski političari ne počnu raditi ono za što su bili i izabrani", izjavio je u srijedu popodne na konferenciji za novinare Podobnik koji uz spomenutu udrugu vodi i Slovensku nacionalnu alijansu (SNA), populističko krilo unutar Slovenske pučke stranke (SLS).

Pročitajte i ovo Traktori - 2 zaustavila ih policija Nezadovoljni poljoprivrednici pokušali se probiti do graničnog prijelaza: "Pokušavat ćemo i dalje, ima i drugih pravaca" Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Podobnik je rekao da će Joško Joras koji već tjedan dana štrajka glađu, ali se nalazi u dobroj fizičkoj kondiciji, ustrajati i dalje u svom štrajku, sve dok se žardinjere ne uklone, te da ga danas od toga nauma nije odvratio niti predsjednik države Danilo Tuerk koji ga je primio i pozvao da prekine svoj neobični način protesta.

Podobnik je također najavio da će se 17. svibnja održati u potporu Jorasu dva mitinga, jedan na aerodromu u Portorožu, a drugi blizu Jorasove kuće, a udruga će i dalje nastaviti s internacionalizacijom Jorasova slučaja.

Tako će njeni predstavnici nekoliko dana prije mitinga uz slovensko-hrvatsku granicu održati konferenciju za tisak u Bruxellesu, a pozvat će svoje članove i na molitvu "za mir, pravednost i međusobno poštovanje" između dviju susjednih država i prijateljskih naroda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene