Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA OBNOVE?

Iz državnog ureda za obnovu oglasili se o slučaju branitelja iz Petrinje: "Zakon jasno definira ovlasti projektanata"

Tomo Medved - 4
Tomo Medved - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Iz kabineta državnog tajnika poslali su u utorak navečer odgovor Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje o slučaju Zdravka Palašića, nezadovoljnog branitelja iz Petrinje koji je ranije u utorak pred ministrom Tomom Medvedom negodovao jer mu nije obnovljena kuća nakon potresa.

"Središnji državni ured i ovlašteni projektanti postupaju u skladu sa Zakonom o obnovi", poručili su u utorak navečer iz kabineta državnog tajnika nakon što je ranije ovoga dana branitelj iz Petrinje Zdravko Palašić, čija kuća još nije obnovljena, iskazao gnjev ispred ministra Tome Medveda.

"Temeljem današnjeg istupa stradalnika potresa Zdravka Palašića Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provjerio je dokumentaciju za kuću u Petrinji", poručili su.

Tvrde da je Antonio, sin Zdravka Palašića, 16. ožujka 2021. podnio dva zahtjeva. Prvi zahtjev za uklanjanje potresom uništene postojeće kuće i drugi za gradnju zamjenske obiteljske kuće.

"Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine temeljem tih zahtjeva u svibnju 2021. izradilo je Odluku o obnovi koja je dostavljena Središnjem državnom uredu na postupanje 9. 6. 2022. Tvrtka Projektni studio d.o.o. iz Slavonskog Broda izradila je sukladno odredbama Zakona o obnovi Nalaz postojećeg stanja građevinske konstrukcije 14. 7. 2022. kojim je utvrdila da kuća ispunjava uvjete za konstrukcijsku obnovu", priopćili su iz kabineta.

Pročitajte i ovo Tomo Medved - 2 DUŽNOSNICI U PETRINJI Možda mu je trebalo biti još neugodnije? Medved se crvenio u Petrinji zbog gnjeva branitelja i neobnove: "Tvoji ništa ne rade"

Pročitajte i ovo Obnova - 2 ŠTO REĆI? Gotovo dvije godine od potresa Petrinjci se i dalje smrzavaju u kontejnerima: "Vjerujem da više neću ni stići u svoju kuću"

Nalazom je, tvrde, utvrđeno da su na kući izazvana potresom nastala umjerena konstrukcijska i teška nekonstrukcijska oštećenja. "Krovna konstrukcija, instalacije kao i vanjska i unutarnja stolarija samostalno su uklonjene od strane vlasnika", stoji u priopćenju.

"Temeljem izrađenog Nalaza Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 19. 8. 2022. donijelo je zaključak kojim se traži očitovanje vlasnika po istom. Vlasnik je 6. 9. 2022. Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dao izjavu o neslaganju s Nalazom i osporavajući isti zatražio dopune ili izradu novog Nalaza držeći se svog osnovnog zahtjeva da kuću treba ukloniti i izgraditi novu. Središnji državni ured i ovlašteni projektanti postupaju u skladu sa zakonom o obnovi koji jasno definira ovlasti projektanta koji utvrđuje stupanj oštećenja i način obnove", pojasnili su iz kabineta državnog tajnika.

"Obitelj Palašić redovito je u kontaktu sa službenicima Centra za obnovu u Petrinji koji ih informiraju o svim pravima obnove te im i dalje stoje na raspolaganju", zaključili su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene