Grmljavina (Foto: Filip Brala/PIXSELL)
Grmljavina (Foto: Filip Brala/PIXSELL)

Oblaci vidljivi na satelitskoj snimci prekrili su Istru. Prema Blitzortugu, ondje je jutros zabilježeno čak 20.000 munja.


Grmljavinska naoblaka koja zahvaća Istru u petak ujutro s jugozapada je ogromna, do sada je zabilježeno gotovo 20.000 munja. I dalje ima dosta grmljavinske aktivnosti, javlja Istramet.

Vezani članci Nevrijeme u Miljevcima (Foto: Screenshot/Dalmacija danas) Nevrijeme zahvatilo dio Dalmacije: Tuča na drniškom području, temperatura zraka u sat vremena pala 15 stupnjeva Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 2 Snaga prirode: Pogledajte impresivne fotografije i videa nevremena koje je jučer zahvatilo Hrvatsku

Podsjetimo, više tisuća munja nad Istrom zabilježeno je i u četvrtak poslijepodne, kada je na to područje pala i velika količina oborina.

Jaka kiša i bujice izazvale su brojne poteškoće u prometu, a zbog poplavljene ceste bio je blokiran i istarski ipsilon.

Kretanje oborina i nevremena možete u realnom vremenu pratiti OVDJE.

Približavanje sustava moglo se dobro uočiti s obzirom da se tom prilikom razvio tzv. "shelf cloud" iza kojeg je nastupio silovit pljusak i jak nalet vjetra. Najjači vjetar zabilježen je u Puli, gdje je na Boriku izmjeren udar od 61 kilometar na sat, a na Stoji 60 kilometara na sat. Osim u Puli, jaki udari vjetra zabilježeni su na području Poreča (52 kilometra na sat).

Radilo se o jugozapadnjaku ili čak zapadnjaku, koji zna biti vrlo neugodan za pojedine luke i lučice, navode iz Istrameta i dodaju kako usprkos silovitom naletu kiše obilnije oborine nisu zabilježene. Tako je u Peroju palo 12 milimetara kiše po četvornom metru, u Rovinju 11 milimetara te u Umagu, Puli i Vodnjanu 10 milimetara.

Za razliku od četvrtka, kada su obilna kiša i bujice izazvale velike teškoće na mnogim cestama, uslijed čega je na nekoliko mjesta bio poplavljen Istarski ipsilon pa su neka vozila ostala zarobljena u vodi, u petak nije bilo većih problema u prometu.

"Sve su ceste prohodne, u Istri nema nikakvih zastoja i gužvi, osim manjih gužvi na graničnim prijelazima, odnosno na izlasku iz zemlje", izjavila je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Jaka kiša u Istri potopila Istarski ipsilon: Munje udarale više od 4000 puta!