Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Juščenko zbog krize u Ukrajini skratio posjet Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko skratio je svoj posjet Hrvatskoj i u četvrtak navečer hitno otputovao u domovinu, doznaje se iz Ureda hrvatskog predsjednika.

Juščenko je u četvrtak ujutro na poziv predsjednika Stjepana Mesića doputovao u službeni posjet koji je trebao trajati dva dana, ali je svoj posjet skratio zbog zaoštravanja političke krize koja već dva mjeseca potresa Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Juščenko je u petak trebao sudjelovati na hrvatsko-ukrajinskom gospodarskom forumu, te posjetiti bolnicu za kardio-vaskularnu kirurgiju Magdalenu u Krapinskim Toplicama i dvorac Bežanec.

Hrvatski i ukrajinski gospodarstvenici održat će forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu kako je i predviđeno, ali bez sudjelovanja dvojice predsjednika, doznaje se iz Ureda predsjednika.

Ukrajinski predsjednik je skratio svoj službeni posjet Hrvatskoj zbog kulminacije političke krize.

Juščenko je zastupnicima ukrajinskog parlamenta dao rok do četvrtka navečer da prihvate amandmane na zakon neophodne za raspisivanje prijevremenih izbora u rujnu, kojima bi se riješila dvomjesečna politička kriza u zemlji. Izbore 30. rujna predviđa sporazum zaključen u nedjelju između prozapadnog predsjednika Juščenka i njegovog protivnika proruskog premijera Viktora Janukoviča.

Zastupnici međutim ni u četvrtak nisu prihvatili sporne amandmane na zakon, te su najavili nastavak rasprave u petak.

Juščenko je u četvrtak tijekom boravka u Zagrebu kazao da, ukoliko amandmani ne budu izglasani u predviđenom roku, postoji dogovor da njegova stranka i stranka bivše premijerke Julije Timošenko izađu iz parlamenta što bi značilo da bi se prijevremeni izbori održali automatizmom u roku od 60 dana.

Osim sa svojim domaćinom Mesićem, Juščenko se u Zagrebu sastao s drugim najvišim hrvatskim dužnosnicima, te s predstavnicima ukrajinske manjine, a u Hrvatskom saboru održao je govor u kojem je istaknuo prijateljstvo dva naroda, te ukrajinsku potporu hrvatskom članstvu u EU-u i NATO-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene