Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koordinator kampanje Ive Josipovića za Primorsko-goransku županiju, Željko Jovanović, izjavio u srijedu da je Josipović uvjerljivo pobijedio u Rijeci i toj županiji, a za pobjedu mu je bio potreban mnogo bolji rezultat u dijelovima zemlje gdje je izgubio.


Željko Jovanović osvrnuo se na izjavu Arsena Bauka po kojoj bi Ivo Josipović pobijedio da je dobio još jedan posto više glasova u PGŽ-u, ocjenjujući je nespretnom. To je točno, ali, rekao je Jovanović, Josipović je trebao dobiti jedan posto više glasova i u drugim županijama pa bi sigurno pobijedio. Josipović je u drugom krugu izbora u PGŽ-u osvojio 8,37 posto ukupnog broja glasova birača koji su glasovali za njega, istaknuo je.

Vezani članci Sjednica Sabora Oporba okretanjem leđa prosvjedovala zbog neizglasavanja izmjena Kaznenog zakona: ''Dogodit će se da će nasilje otići u zastaru'' Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDP-a - 2 Bernardić napustio sjednicu: Marija Lugarić nova predsjednica Glavnog odbora SDP-a, glavni tajnik stranke Vedran Babić

Glavni krivac za poraz Josipovića, po Jovanovićevim riječima, jest dio njegova izbornog stožera koji je kreirao pogrešne političke poruke i pogrešno usmjeravao kampanju oslanjajući se na pokazatelje njegove popularnosti. Jovanović je pritom istaknuo marketinške agencije i stručnjake za odnose s javnošću.

Predsjednik riječkoga SDP-a Vojko Obersnel izrazio je nadu da će Grabar-Kitarović ostvariti obećanja koja je dala u kampanji vezana uz realizaciju projekta na riječkom području. Istaknuo je da je Josipović uvjerljivo pobijedio u Rijeci te kako ne bi bilo drugog kruga izbora da je takve rezultate ostvario i u drugim krajevima. Dodao je da mu nisu jasna nastojanja "neimenovanih ljudi iz Zagreba, dijela medija te nekih imenovanih u Rijeci koji pobjedu u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji žele pretvoriti u poraz".

3 razloga zbog kojih je Josipović izgubio izbore

Na novinarsko pitanje smatra li da je Zoran Milanović odgovoran za poraz Josipovića, Obersnel je odgovorio kako je Milanović sam rekao da je Vlada Josipoviću bila teret.

"Od toga nitko ne bježi u razdoblju dugotrajne krize, kada građani gube strpljenje", rekao je. Na pitanje treba li Milanović i dalje ostati na čelu SDP-a, Obersnel je odgovorio da će o tome odlučivati članovi SDP-a kada za to dođe vrijeme, na sljedećoj redovitoj konferenciji ili, ako tako odluče, na izvanrednoj konvenciji.

Predsjednik primorsko-goranskoga SDP-a Zlatko Komadina rekao je kako u toj županiji nakon izbora svi birači mogu biti zadovoljni, i to oni koji su dali glas Josipoviću jer je pobijedio u županiji te oni koji su glasovali za Grabar-Kitarović jer je ona iz županije. Dodao je da je na predsjedništvu županijskoga SDP-a nakon drugoga izbornog kruga ocijenjeno da je u ovim okolnostima ostvaren dobar rezultat.

Ustvrdio je kako je na razliku u broju glasova za Josipovića prije pet godina i sad utjecalo to što mu je prije pet godina protukandidat bio Milan Bandić te što je tada na vlasti bio HDZ, i to, kako je rekao, u silaznoj putanji, a građani su, kao je rekao, "imali optimizam da će sve biti bolje" te to što je sada kandidatkinja za predsjednicu bila iz te županije. "Ona je dobrom kampanjom privukla dobar dio glasača centra", ocijenio je.

"Sad smo imali Vladu koja je za sebe rekla da nije napravila sve što je mogla i da je bila teret, a netko je možda i zaboravio diferencijacije i sječe kadrova u SDP-u u ovoj županiji. Mi smo sad krivi za 62 posto osvojenih glasova u Primorsko-goranskoj županiji ili 64 posto u Rijeci, a nitko nije kriv za 49,3 posto u državi", rekao je Komadina.

"Svatko neka uzme svoj dio krimena - najodgovorniji su najviše krivi, najmanje odgovorni su krivi najmanje", rekao je. "Kriv je Ivo Josipović i njegov stožer jer su ovo osobni izbori, nadalje - sve stranke koje ga podupirale, a među njima je najjači SDP. Tko je najviše kriv? - SDP", rekao je Komadina.

Sva trojica čestitali su Kolindi Grabar-Kitarović na pobjedi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook