Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je izaslanstvo 30-ak djece iz Srebrenice koja u Hrvatskoj borave peti puta zaredom u okviru projekta 'Srebrenica u Rijeci', u pastoralnom centru Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije u Driveniku.


Predsjednik Josipović istaknuo je da ta sjajna akcija koja se provodi već petu godinu potvrđuje humanost i težnju svih da budemo prijatelji bez obzira na razlike, kao i želju da regija trajno živi u miru i suradnji.

'Drago mi je da ste dobili priliku doći u Hrvatsku, vidjeti naše more, upoznati nove ljude, družiti se sa svojim vršnjacima, ali i odraslima koji nose odgovornost za naše zemlje. Siguran sam da ćete u susretima koje ćete imati, čuti samo ono pozitivno i dobro koje se odnosi na mir ljubav, suradnju i bogatstvo koje nam pružaju različitosti i na želju da zauvijek živite sretno u miru', poručio je predsjednik Josipović djeci iz Srebrenice.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Objavljeno koja dobna skupina kod njih najviše širi koronu: "U nekom trenutku gotovo svi oni će se zaraziti, ako nisu cijepljeni" Kriza u Etiopiji - 2 Žrtve genocida izgladnjivanjem: Jedu samo lišće, izgledaju kao kosturi, a od gladi im se mijenja boja kože

>> Josipović ugostio britansku zvijezdu: 'Ovdje je predivno'

Vjeroučitelj i utemeljitelj 'Kluba gimnazijalaca Ivan Merz' Prve sušačke gimnazije, koji organizira taj projekt, Marin Miletić rekao je da svojim radom žele posvjedočiti široj javnosti kako kao katolici s velikom radošću ugošćuju djecu islamske vjeroispovijesti, ali i pravoslavne i katoličke, te da su 'najljepše livade od šarenog cvijeća'.

Zahvalio je Predsjedniku Republike na potpori projektu 'Srebrenica u Rijeci', kao i gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji te Riječkoj nadbiskupiji.
Djeca su već posjetila riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića, glavnog riječkog imama Hajrudina Mujkanovića, novi islamski centar koji će uskoro biti otvoren, bila su na Krku na danima bošnjačke kuhinje, a predviđeni su i susreti s riječkim gradonačelnikom i Primorsko-goranskim županom.

>> Predsjednik obećao uklanjanje birokratskih prepreka gospodarstvu

Predviđen je i posjet pravoslavnom hramu Svetog Nikole, da djeca vide kako različitosti nikako ne bi trebale biti kamen spoticanja. Tome i služi projekt kako bi djeca shvatila kako smo svi jednako vrijedni i da tu misao nose u sebi i svjedoče je u Srebrenici i da unatoč ranama pozitivno gledaju na svijet, jer se jedino tako može ići naprijed, kazao je Miletić.

U ime udruge 'Snaga žene' iz Tuzle, Branka Antić Štauber kazala je kako od 2002. djeluju u Srebrenici na rehabilitaciji, pomirenju i zajedničkom suživotu te zahvalila predsjedniku Josipoviću na pokroviteljstvu i potpori koju daje projektu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.