Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se Josipoviću ruke pomalo tresu, inauguracijski govor je spreman.


Zahvala biračima, čast i svjesnost funkcije koju preuzima, ali i osnovne vrijednosne i političke odrednice petogodišnjeg mandata, sažeo je izabrani predsjednik. 'Nemam tremu ponosan sam zadovoljan i znam da me čeka težak i odgovoran posao', ističe Josipović.

Vezani članci Izraelski predjsednik, Isaac Herzog Nakon sukoba s Palestinom Izrael dobio novog predsjednika: ''Moramo se boriti protiv antisemitizma i mržnje'' Predsjednik RH Zoran Milanović Milanović: "Nisam nikada glasao za Franju Tuđmana, ali imam razumijevanja za mnoge njegove poteze"

U pet svojih godina na Pantovčaku Josipović, kaže kani ispuniti obećanja iz kampanje. 'To znači pristupanje EU, to znači dobre odnose sa susjedima i rješenje problema sa susjedima, a na unutarnjem planu to je borba protiv korupcije i kriminala', dodaje Josipović. Josipović je izbore dobio kao SDP-ov kandidat za predsjednika. Njegova stranka ima razloga za slavlje iako se on od njih naizgled distancira.

Hebrang Josipoviću dijeli savjete

'Zemlja je u ozbiljnim problemima. Ne bi se trijumfalno ponašali ni inače, a ovako na to imamo još manje prava', tvrdi prvi SDP-ovac, Zoran Milanović. Josipovićev suparnik iz kampanje, Andrija Hebrang, ima pokoji savjet. 'Da se više uključi s prijedlozima, a manje s kritikama. Vladu možemo i znamo svi kritizirati, ali kada treba raditi prijedloge, predsjednik mora prednjačiti. Dakle molim više prijedloga manje politike', poziva Hebrang.

To bi trebala biti jedna od razlika Ive Josipovića od prethodnika Mesića. 'Isti su u tome što će i Josipović zastupati lijevu političku opciju, zaokružit će se 15 godina ljevičarenja na Pantovčaku, što nije dobro treba biti predsjednik svih građana i građanki', smatra Hebrang. 'Bili smo sigurni u to da treći hrvatski predsjednik ne smije biti kopija, ni oponašati prethodnika, već mora biti karakter za sebe', tvrdi Milanović.

'Kao što se nadam da ću učiniti korak više i biti bolji predsjednik, tako se nadam da će tko dođe iza mene, biti bolji i uspješniji', zaključio je Josipović. Josipović se oprostio od stranke i od stožera, u kojem je proveo 4 mjeseca pa tako i Sabora, a njegovo mjesto prazno je. U fotelju sada predsjednika sjest će netko drugi.