Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odnos predsjednika Ive Josipovića prema Bosni i Hercegovini sve više je na udaru kritika.


Otišlo se toliko daleko da se česti susreti sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem uspoređuju s odnosom Tuđmana i Miloševića prema toj državi. Predsjednik za Dnevnik Nove TV odgovara na ove kritike, ali naglašava da jednakopravnost naroda u BiH ne postoji.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković o Čovićevoj prisutnosti na neustavnom Danu RS-a: "To su politički odabiri bez uputa sa "centralom" Slika nije dostupna Reakcije u BiH: Hrvati ogorčeni, Srbi zadovoljni

>> Josipović: Neću dozvoliti da se branitelje Hrvatske progoni

Pred skupštinom BiH izrazio je žaljenje zbog hrvatske politike u devedesetima. Poklonio se žrtvama u Ahmićima. Prošle godine često susretao s Borisom Tadićem, ali i Miloradom Dodikom. Sve to kritičari vide kao miješanje u unutarnju politiku susjedne BiH i pokušaj da se 'sa strane' na neka pitanja utječe.

'To je teza koja je zapravo došla odavde iz zagrebačkih krugova, a ne od naših prijatelja iz BiH. Namjeravam i dalje s predsjednikom Tadićem odlično surađivati, a to namjeravam i s BiH', poručuje kritičarima Josipović. Bosna i Hercegovina tek treba krenuti europskim putem. Hrvati su brojno najslabiji narod, Hrvatska demokratska zajednica kao najjača hrvatska stranka razjedinjena, a hrvatskog člana Predsjedništva izabrali su Bošnjaci. Svjestan je toga i predsjednik.

Tekovina Daytona

Namjeravam i dalje s predsjednikom Tadićem odlično surađivati, a to namjeravam i s BiH Ivo Josipović

'Svi su zapravo suglasni da Hrvati trenutačno nemaju jednake mogućnosti odlučivanja kao druga dva naroda, međutim ja još uvijek ističem, pa nisu oni to izmislili, to je tekovina Daytona koji je kreirala međunarodna zajednica', smatra Josipović. Dragan Čović iz HDZ-a podržava politiku hrvatskog predsjednika. Ocjenjuje kako je mnogo učinio za BiH. Zalaže se i za nužne promjene. Od Daytona se, kaže, mnogo promijenilo.

'Tražimo izmjenu Ustava koji će osigurati jednakopravnost Hrvata, Srba i Bošnjaka u BiH i to nam nitko ne može zamjeriti. Kad mi zagovaramo europsku BiH to je nekima počelo smetati', kaže Čović. Glasna je i želja za trećim entitetom. Pitanja su to koja se i u međusobnim odnosima, poručuje Josipović, mogu otvoriti.

'Mislim da nema nijednog pitanja među prijateljima, a mi jesmo prijatelji, koji se ne bi mogli otvoriti', ističe Josipović. Prigoda za to bit će već sutra. Predsjedništvo BiH u punom sastavu dolazi u službeni posjet.