Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik dodijelio odličja

Josipović: Neću dozvoliti da se branitelje Hrvatske progoni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema razloga da se boje oni hrvatski branitelji koji su časno sudjelovali u obrani zemlje, poručio je predsjednik Ivo Josipović prigodom dodjeljivanja odličja zaslužnim sudionicima akcije oslobađanja Peruče.

'Neću dozvoliti da se itko od časnih branitelja Hrvatske progoni', rekao je Josipović. Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović položio je vijenac i zapalio svijeću na spomen-obilježje pripadniku Hrvatske vojske Anti Buljanu, koji je prije 18 godina poginuo u oslobađanju Peruče.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja Ogradili se Ministar branitelja odgovorio vukovarskom gradonačelniku: "Nije mi jasno što se to dogodilo ove godine" Proslava 32. obljetnice borbe za Vukovar - 1 Sjećanje i pijetet Slavna i tragična prošlost Vukovara se ne zaboravlja: Ponos je opet ispunio grad na Dunavu

>> Tromblon: Izruče li Purdu, Kosor neće moći u Vukovar

Kako je rečeno, prvi put predsjednik države sudjeluje na obilježavanju akcije oslobađanja Peruče, koju je Hrvatska vojska izvela 28. siječnja 1993. godine. U njoj je Hrvatska vojska oslobodila 240 kilometara četvornih i spriječila da se iz Peručkog jezera izlije golema količina vode budući da su srpske snage u branu hidroelektrane postavile 30 tona eksploziva i aktivirale ga. U eksploziji je učinjena velika šteta, ali brana nije srušena.

Predsjednik Republike dodijelio je odličja zaslužnim pripadnicima u povodu 18. obljetnice oslobodilačke akcije Peruče. Orden Nikole Šubića Zrinskog dodijeljen je poginulome Anti Buljanu, a primila ga je njegova majka Nediljka. Odličje Nikole Šubića Zrinskog dodijeljeno je pričuvnome satniku Ivi Bilobrku i pričuvnome natporučniku Nevenu Živaljiću. Redom Hrvatskog križa odlikovan je Stipe Bilandžić.

Vijence su na spomen-obilježju poginulom Anti Buljanu položili i ministar branitelja Tomislav Ivić, rodbina poginulog, pripadnici Hrvatske vojske i braniteljskih udruga te izaslanstvo HEP-a. Boraveći na Peruči, predsjednik Josipović bio je i na 12-minutnoj projekciji filma o akciji Peruči. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene