Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorio berbu

Josipović brao grožđe s diplomatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović bio je u Jastrebarskom, u Šipkovici, na berbi grožđa s diplomatima.

Početak berbe grožđa u Hrvatskoj označio je ubravši prvi grozd Chardonaya u vinogradu obitelji Tomac. Predstavnicima diplomatskog zbora poželio je dobrodošlicu na Jaskanske vinske svečanosti ističući kako vjeruje da će uživati u berbi grožđa i kušanju vina jaskanskog kraja. Posebice je istaknuo da je to dio hrvatske tradicije i kulture.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljivo turistima DOBRA VIJEST IZ HRVATSKE Kvalitetom smo na vrhu, a cijenom bez konkurencije Slika nije dostupna Loša sezona Počinje berba grožđa, vinogradari nezadovoljni

Predsjednik Josipović obišao je u vinariji obitelji Tomac vinski podrum i bio na predstavljanju jaskanske narodne nošnje iz 19. stoljeća, a svečano će otvoriti i Jaskanske vinske svečanosti. Američki veleposlanik James Foley rekao je kako je danas velika prilika za susret svih predstavnika diplomatskog zbora za Hrvatskoj i druženje s predsjednikom Hrvatske i njegovim suradnicima.

Na pitanje o trenutačnom stanju u Hrvatskoj, Foley je odgovorio da je gospodarska situacija u svijetu općenito teška te da je gospodarstvo još u recesiji, ali se nada da će (dobra) turistička sezona pomoći Hrvatskoj. 'Nadamo se boljem u 2011.', dodao je Foley.

'Hrvatska nije jedina koja prolazi bolne reforme'

Na pitanje je gospodaraskome stanju u Hrvatskoj, nizozemska veleposlanica Stela Ronner odgovorila je kako Hrvatska nije jedina zemlja koja prolazi kroz bolne reforme. 'No, zajedničko našim zemljama je smanjenje proračunskih troškova', dodala je Ronner, ističući da će premijerka Kosor provesti potrebne mjere i da će se morati donijeti teške odluke.

Makedonski veleposlanik u Hrvatskoj Dančo Markovski rekao je kako Hrvatska sa svojim vinima može konkurirati i biti prisutna diljem svijeta. 'I Hrvatska i Makedonija rade vrhunska vina, no problem je što to rade u malim količinama', istaknuo je Markovski, dodajući da su makedonska vina prisutna u Hrvatskoj i hrvatska u Makedoniji te kako je možda rješenje zajednički nastup na svjetskim tržištima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene