Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavne promjene

Josip Leko: Ustav se mora promijeniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskoga sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko izjavio je večeras da se Ustav Republike Hrvatske mora promijeniti jer se problematika referenduma ne može riješiti samo na zakonskoj razini.

„Pitanja koja smo pokrenuli vezano za ustavne promjene ostaju i dalje, to nema veze s percepcijom ili pritužbama nekih političkih stranaka“, rekao je večeras u Trogiru Josip Leko odgovarajući na novinarsko pitanje imaju li ustavne promjene smisla s obzirom na to da je riješen „slučaj Perković“ koji je bio predmet prijepora u raspravama o ustavnim promjenama koncem prošle godine.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna SPEKULACIJE O VELIKOJ KOALICIJI Bačić: "Nismo razgovarali sa SDP-om o promjeni Ustava"; Bernardić: "HDZ treba prestati krasti''

Leko je to izjavio uoči SDP-ove tribine zatvorene za javnost na kojoj se raspravlja o ustavnim promjenama i dosadašnjem mandatu vladajuće koalicije lijevoga centra pod vodstvom SDP-a.

Po njegovim riječima dva su vrlo važna razloga za ustavne promjene - prvi je da se sačuva načelo da se svi zločini i zločinci moraju naći pred institucijama države, pred sudom, a drugi da se uredi problematika referenduma. Ta se problematika ne može urediti samo na zakonskoj razini te se Ustav mora promijeniti, dodao je.

Na novinarsko pitanje kako komentira međusobne prozivke SDP-ovih ministara Slavka Linića i Gordana Marasa, Leko je odgovorio kako nije vidio te prozivke. „U SDP-u zaista nema sukoba i tu nije riječ ni o kakvom sukobu“, dodao je.

Milanović: Svaki političar može pravosuđe poljubiti u obraz i ne može mu ništa

Na novinarsku opasku kako su u javnosti vidljivi nesporazumi između ministara Linića i Marasa, Leko je rekao kako je to normalno u jednoj demokratskoj stranki. „Svako ima svoj dio odgovornosti i rješavamo to na najdemokratičniji način pred hrvatskoj javnošću, to su koraci naprijed, a ne natrag“, zaključio je.

U vezi s dosadašnjim mandatom vlasti Leko je rekao kako u SDP-u nisu zadovoljni brzinom i rezultatima u te dvije godine, ali, dodao je, zadovoljni su smjerom i politikama. „Tijekom ove godine trebao bi se osjetiti porast BDP-a, drugim riječima - trebao bi se zaustaviti pad životnog standarda i smanjiti nezaposlenost“, dodao je.

Josip Leko, kako je bilo najavljeno, trebao je u Trogir stići poslijepodne, ali je kasnio gotovo dva sata, što je izazvalo nezadovoljstvo okupljenih novinara. Na pitanje zašto kasni, odgovorio je kako ima „velikih obveza po Dalmaciji“. „Osim mojih kolega i prijatelja u SDP-u, imao sam i nekih kava“, rekao je Leko.

Na novinarsku opasku da su dobili poziv na jednosatno druženje s njim uz kavu, što se nije dogodilo, Leko je rekao kako on „nije naručivao ni novinare ni razgovor“. Nakon toga dužnosnici trogirskoga SDP-a ispričali su se novinarima. Predsjednik trogirskoga SDP-a Ante Bilić objasnio je nezadovoljnim novinarima da je večerašnja tribina, na koju je došao Leko, zatvorena za medije. Bilo je najavljeno da će Leko u jednosatnom druženju s novinarima uz kavu odgovarati na njihova pitanja.

Leko je rekao je kako je večerašnja trbina u Trogiru stranačka te da će se na njoj raspravljati o unutarstranačkim pitanjima. Stranka mora biti informirana o politici SDP-a i nadam se da će toga biti više nego dosad. U SDP-u pripremaju sastanke diljem Hrvatske za razgovore s članstvom o daljnjem mandatu SDP-a, rekao je Leko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene