Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualno prijepodne

Milanović: Svaki političar može pravosuđe poljubiti u obraz i ne može mu ništa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo dva mjeseca pauze na pitanja zastupnika odgovarali su premijer i članovi Vlade.

Na dnevnom redu je 120 točaka, među kojima su i ustavne promjene koje bi, među ostalim, trebale ukinuti zastaru za kaznena djela teškog ubojstva i utvrditi referendumska pravila.

Elektroničko glasovanje u Saboru: Tko je TAJNI izvođač

Aktualno prijepodne

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin postavio je pitanje ministru obrazovanja Željku Jovanoviću a ono je glasilo - kada će se manjine u Hrvatskoj moći obrazovati na materinjem jeziku? Ministar Jovanović odgovorio mu je kako nijedna druga manjina nije postavljala to pitanje.  'U školama postoje tri modela, a b i c i postoje tri posebna oblika koji omogućuju da se nacionalne manjine se školuju na materinjim jezicima. Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kod upisa u srednje škole sva se djeca upisuju po istim kriterijima', rekao je ministar Jovanović.

Martina Dalić postavila je pitanje vezano za zasjedanje vijeća ministara financija u Bruxellesu sljedeći tjedan na kojem će se ostvariti procedura prekomjernog deficita za Hrvatsku. 'Kojim će mjerama Vlada reagirati na ovu proceduru i na prijedloge Komisije i zaključke vijeća?', pitala je Dalić.

'To je jako teško pitanje i tu ste u pravu, neće biti ni politički ni financijski lako i zato ću pozvati vas koji ste ostavili deficit da nam pomognete s idejama što napraviti', odgovorio je premijer Milanović HDZ-ovoj zastupnici.

'Ideje i prijedloge davali smo vam i protekle dvije godine i ukazivali da smjer ekonomske politike koju ste vodili nije dobar i da će uslijediti produbljenje krize', komentirala je Dalić i prozvala vladajuće da povećanje dugova i smanjenje prihoda.

Premijeru Milanoviću pitanje je postavio i HDZ-ov Darko Milinović, a ono je bilo vezano uz aktualnog ministra zdravlja. Milinovića je zanimalo hoće li i kada ministar Ostojić biti razriješen dužnosti. Premijer mu je odgovorio da očekuje da mu dođe s konkretnim prijedlozima, a ne da ovako proziva. 'Jasan je vaš odgovor u nedostatku argumenata', rekao je Milinović i naveo još jedan argument zbog kojeg smatra da ministra Ostojića treba smijeniti - nedostatak autoriteta nad svima pa i timom kojem je na čelu.

Mile Horvat iz SDSS-a postavio je premijeru Milanoviću pitanje vezano uz tužbe za povrat sredstava koja je država uložila u obnovu kuća povratnicima. 'Koji je pravni interes države da i dalje vodi postupke protiv srpskih povratnika? Što misli Vlada poduzeti kako bi se riješilo ovo', pitao je SDSS-ovac Horvat.

'Drago mi je da ste skrenuli pozornost na ovaj problem o kojem malo ljudi znaju. Sami ste ga vrlo precizni locirali. Državno odvjetništvo je neovisno i samostalno pravosudno tijelo, neovisno do te mjere da u ovom slučaju, nažalost, može to raditi. Svaka akcija prema DORH-u može se tumačiti kao vršenje pritiska. Smatramo da taj zakon nije valja, no Državno odvjetništvo ga tumači na drugi način i jedino što mogu je apelirati da se to više ne radi i da se od toga odustane, ali izvršne instrumente nemam ni kada je u pitanju DORH ni kada su u pitanju sudovi', odgovorio je Milanović.

Vladimir Bilek upitao je ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da pojasni što očekivati u pregovorima o INA-i.

'Treći krug pregovora donio je pomak. Pokrenuli smo i arbitražni postupak koji bi zaštitio državne interese, ali koji ne utječe na to da završimo pregovore na način da se dogovorimo sa strateškim partnerom. Uvjeti koji ne mogu biti izuzeti su - da je Ina samostalna hrvatska kompanija, da je tržišno orijentirana, 44-postotni vlasnik, Hrvatska, ima alate kod ključnih odluka koje se donose na Upravi. Od toga nećemo odstupiti, uslijedit će brži postupci', rekao je ministar Vrdoljak.

Uslijedilo je pitanje Branka Hrga. 'Nisam siguran jesmo li mi svjesni općeg stanja u društvu i što je izvan ove dvorane? Pola mandata vlade je prošlo, a ono što obilježava hrvatsko društvo je apatija, depresivnost i beznađe. Imate li snage priznati da niste uspjeli u pomoć pozvati oporbu, a u Vladu umjesto nekih ministara pozvati stručnjake'', pitao je premijera HSS-ov Branko Hrg.

'Nakon što smo pobijedili na izborima ni dana nisam živio u iluziji da svaki od tih, skoro milijun, glasova može trajati više od mjesec dana', odgovorio mu je premijer.

Premijer Zoran Milanović odbacio je prozivke HDZ-ova Željka Reinera da je njegova Vlada dovela Hrvatsku u strašnu gospodarsku situaciju. "To nije istina, naša vlada je preuzela državu u stanju teške recesije i vjerujem da ćemo je ove godine izvući iz te recesije", uzvratio je premijer.

Strategija nacionalne populacijske politike bit gotova ove godine, odgovorio je premijer Reineru, koji ga je prozvao da u dvije godine mandata nije ni spomenuo pronatalitetnu politiku i brigu o demografskom trenutku države.

Milanović podsjeća da problem demografije mori velik dio Europe, pa i bogatu Njemačku, a države koje su ga uspjele "riješiti" su to skoro bez iznimke učinile aktivnom imigracijskom politikom, za što je potreban široki društveni konsenzus.

HDSSB-ov Dražen Đurović od premijera je tražio da ocijeni rad ministra Ranka Ostojića u protekle dvije godine podsjetivši na nekoliko spornih situacija u kojima se ministar Ostojić našao od početka svog mandata. 'Ovo što govorite je neozbiljno, dajte malo.. Ako smatrate da policija provodi režimsku politiku, recite konkretne primjere. Ovo što se naveli je baš ništa. Predlažem da važete riječi kao što ti čine i vaše kolege. Čuvajte se tračeva u politici', odgovorio mu je Milanović.

Sljedeće pitanje premijeru bilo je upućeno iz klupa HDZ-a. 'Protekle dvije godine pokušavamo dobiti odgovor na to kakav je vaš gospodarski plan. Biste li vi danas u ovoj sabornici priznati da nemate ni znanja ni hrabrosti provesti reforme i da zapravo molite oporbu za pomoć?', pitao je premijera HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević.

'Odgovor je ne', odriješit je bio premijer u svom odgovoru.

Još jedan HDSSB-ovac tražio je očitovanje od premijera Milanovića. Boru Grubišića zanimalo je, kao i Darka Milinovića nešto ranije, kada će premijer smijeniti ministra zdravlja s obzirom na to da mnogo liječnika odlazi iz zemlje, a da se dugovi u zdravstvu samo gomilaju kao i liste čekanja.

'Rekli ste da usprkos svim sanacijama situacija ne ide nabolje. To znači da priznajete napore. Dok toga ima, sustav ima šanse napredovati. Od vas na žalost opet nisam čuo niti jedan konkretan prijedlog. Hoćete li nas vi podržati ako izađemo pred Sabor sa Agendom 2010 ili ćete izaći na ulice? Bez prijedloga, vaše pitanje mogu shvatiti samo kao legitimnu provokaciju, odgovorio je premijer.

Pitanje za ministra Linića imala je SDP-ova Lidija Bagarić. 'Koliko se država zadužila i kako će se to vratiti? Hoće li se dirati u mirovine i plaće?', pitala je Bagarić. Ministar Linić odgovorio je kako će Vlada reagirati prijedlogom rebalansa plana pa će se moći vidjeti i rezultati u proračunu te da će se pokušati da ne diraju u plaće i mirovine.

Sašu Đuića zanimalo je koliko je novca pokradeno putem sustava socijalne skrbi. 'Mi smo pronašli oko 7000 korisnika koju su uzimali prava za osobu koja je bila mrtva ili su bili zaposleni, a o tome nisu obavijestili sustav. Radi se o 40 milijuna kuna na godišnjoj razini. Taj novac će sada ići ljudima kojima je zaista potreban', rekla je ministrica Opačić.

Pitanje za premijera imala je i njegopva prethodnica na mjestu šefa Vlade Jadranka Kosor koja je reagirala na pitanje njegove suradnice koja je nedavno rekla da prethodna Vlada ništa nije radila 10 godina. 'Ne mislite li da su ulazak u NATO i u EU bili važni strateški ciljevi Hrvatske?', pitala ga je Kosor.

Premijer je njeno pitanje nazvao retoričkim. 'Tu se nije mislilo doslovno, nemojte te stvari uzimati doslovce. Radilo se, ali se nije radilo dovoljno, na pravi način i na vrijeme, što se odnosi na krizu. Tu nije bilo ni smjelosti ni hrabrosti, a nakon toga smo ušli u malu spiralu nazadovanja i stagnacije', rekao je Milanović.

'Uveli ste sve veće redove pred HZZ-om, pučkim kuhinjama, a sada su sve veći redovi mladih koji žele napustiti Hrvatsku. Uveli ste red i u parlamentu forsirajući svojom većinom da Vlada ima presudni utjecaj u radu Sabora. Sada je ostalo još jedno područje na koje ste navalili, a to je pritisak na pravosuđe', komentirao je Davorin Mlakar i pitao premijera koje su to njegove predispozicije da preispituje rad hrvatskog pravosuđa.

'Ovdje smo čuli svašta. Kada govorimo o pritisku na pravosuđe, vi očito niste slušali što sam ja ovdje govorio, a niste pročitali ni Ustav. Svaki političar može pravosuđe poljubiti u obraz i ne može mu ništa. Možete ponavljati koliko hoćete, ali ja ću vas ipak čekati, a nije mi jasno zašto ste mi postavili ovo pitanje. Nikome nije jasno ni zašto ste protiv osnivanja istražnog povjerenstva. Očito je da vi strahujete od istražnog povjerenstva', odgovorio mu je premijer i dodao kako mladi idu glavom za kruhom, a ne trbuhom za kruhom.

I Željko Šemper okomio se na ministra Rajka Ostojića. Njega je, na osnovu teškog stanja u zdravstvu, zanimalo kada će se ukinuti nepotreban doprinos u tom sektoru. Ministar mu je odgovorio kako je istina da su obećali ukidanje tog doprinosa te da su sada na pola puta ostvarenja tog cilja i da će ga zasigurno smanjiti do kraja mandata.

HDZ-ov Gordan Jandroković dotakao se slučaja Šegon, ali i slučaja Perković te podsjetio premijera da se još uvijek nije javno očitovao o tim pitanjima. 'Ja sam dao jasnu poruku da ubuduće svi koji obnašaju tu dužnost se maknu od sličnih situacija, ili da se bave privatnim biznisom', rekao je premijer i poručio da će, što se tiče slučaja Šegon, čekati nalaz Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Laburist Lesar pitao je ministra zdravlja koliko će se bolnica zatvoriti prema trenutnom planu je li točno da se planira privatizacija zdravstvenog osiguranja. 'Nema dvojbe da je budućnost javnog zdravstva jako dobra. Znate i sami da smo ukinuli privatni monopol. Postoji jedna loša stvar, a zove se državni monopol., postoji i gora, a zove se privatni monopol. Oštri smo protivnici privatnog monopola i to smo jasno pokazali. Javno zdravstvo, prevencija i edukacija su jasna tri temeljna stupa. Što se tiče zdravstvenog, ono je temeljeno na solidarnosti. Nažalost, solidarnost bogatijih prema siromašnijima još nismo napravili. Javno zdravstvo ostaje u hrvatskim rukama', kazao je ministar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene