Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTVORENO PISMO

JOKIĆEVI STRUČNJACI MINISTRU OBRAZOVANJA "Izvješće je zasnovano na neistinama, lažima i iskrivljenim činjenicama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi bivše Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme, na čelu s Borisom Jokićem, reagirali su na izvješće o kurikularnoj reformi koje je uputilo Povjerenstvo za unaprjeđenje obrazovanja, na čelu s kontroverznim državnim tajnikom Matkom Glunčićem.

Ministar obrazovanja Pavo Barišić prihvatio je krajem prošle godine izvješće o kurikularnoj reformi koje je uputilo Povjerenstvo za unaprjeđenje obrazovanja, na čelu sa sadašnjim državnim tajnikom Matkom Glunčićem i rektoricom Sveučilišta u Zadru Dijanom Vican. Glunčić je, podsjetimo, nedavno izazvao buru u javnosti zbog svojeg komentara loših rezultata koje su hrvatski učenici ostvarili na testiranju PISA, kada je kazao kako "u ove rezultate ulaze prosječni rezultati. Ne uzimamo samo najbolje. U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas su u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radit će na pluralizmu Ministar Barišić: "Glunčić se ispričao zbog svoje isprike i taj je slučaj završen" Slika nije dostupna Dvojac za kurikularnu reformu Tko su nasljednici Borisa Jokića?

"Zadržavamo pravo na sve moguće načine zaštititi rad preko 500 stručnjaka, osobni i profesionalni integritet svih uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi." Odmah po podnošenju tog izvješća, u kojem je istaknut niz kritika na predložene reformske dokumente, reagirala je bivša Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme, na čelu s Borisom Jokićem.

U komentaru koji su danas uputili javnosti ističu kako su ministru u dva navrata slali zamolbu za uklanjanje spornih dijelova izvješća s mrežnih stranica resornog ministarstva.

Navode kako se to izvješće "ne zasniva na objektivno utvrđenim činjenicama već obiluje netočno prikazanim informacijama, neistinama te neprimjerenim iskazivanjem stavova bez konzultiranja svih dokumenata i komunikacije s velikim brojem osoba uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi u razdoblju od siječnja 2015. do lipnja 2016. godine".

Nadalje, ističu kako su u 11 stranica teksta uočili 23 pogreške i nedorečenosti. "Neprofesionalnom, nekolegijalnom i nečasnom smatramo činjenicu da tijekom rada na izradi Izvješća niti jedan član Ekspertne radne skupine nije upitan za moguća pojašnjenja događaja vezanih uz rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, dokumentaciju  i davanje dodatnih uvida u rad.

U ovom obliku ovaj dio Izvješća vrijeđa rad preko 500 stručnjaka, ugrožava osobni i profesionalni integritet svih uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije kao i integritet odgoja, obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj.

Iz svega navedenoga, a ponajviše zbog neobjektivnosti, netočnosti, iznesenih neistina, nepotpunih informacija, netočnih prikaza, insinuacija i neprimjerenih iskaza stavova ljubazno smo zamolili ministra znanosti i obrazovanja gosp. prof. dr. sc. Pavu Barišića da navedeno Izvješće u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje činjenica (str. 5.-16.) odbaci i ukloni s mrežnih stranica Ministarstva. U suprotnome, zadržavamo pravo na sve moguće načine zaštititi rad preko 500 stručnjaka, osobni i profesionalni integritet svih uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Također smatramo da Izvješće zasnovano na neistinama, lažima i iskrivljenim činjenicama nije korak k razvoju pluralizma, demokratičnosti i europske perspektive kojoj teži Vlada Republike Hrvatske pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića niti može pomoći u nastavku provođenja Cjelovite kurikularne reforme i Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije", piše u komentaru koji potpisuju Boris Jokić, Branislava Baranović, Suzana Hitrec, Branka Vuk, Ružica Vuk, Zrinka Ristić Dedić i Tomislav Reškovac.

Cjeloviti komentar s raščlambom pogrešaka i nedosljednosti u izvješću o kurikularnoj reformi koje je uputilo Povjerenstvo za unaprjeđenje obrazovanja možete pročitati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene