Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lijepo vrijeme izmamilo je i ronioce u morske dubine. No ronjenje ne treba shvatiti olako, svake godine ono uzima žrtve.


Tako je jučer na samom početku sezone u Labinu stradao iskusni 54-godišnji slovenski ronilac. Stručnjaci tvrde da je bitno imati dobru kondiciju, ispravnu opremu i ono najbitnije, ne precjenjivati svoje mogućnosti. I sve izgleda idilično, a onda, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci slušamo, nije izronio, a bio je iskusan, pa zašto je stradao?

Vezani članci Ronilački projekt Pogled u plavo (Foto: Promocija ronjenja) - 3 Ronilački spektakl u Poreču: Posjetitelji ribarskog sajma okušali se u čarima ronjena Pomorska policija, (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Tragedija na Visu: Poljakinji pozlilo prilikom izrona. Liječnici je pokušali reanimirati, no nije joj bilo spasa

'Većinom zbog njihovog neiskustva, njihovog precjenjivanja samog sebe, njihove slabe tjelesne spreme, odnosno kondicije i jasno neposluha ronioca, ne slušanja uputa voditelja ronjenja,' rekao je Stojan Babić, instruktor ronjenja. Prije adrenalinskog skoka bitno je obaviti niz preventivnih sigurnosnih radnji. Nakon dobivene liječničke potvrde, bitna je ispravna oprema. 'Ovisno o tome kakav će biti uron da uzmemo adekvatnu bocu, znači postoje boce raznih veličina, da uvijek imamo znači dovoljno zraka,' rekao je ronilac Boris Ivančić.

Treba biti svjestan drugačijih pravila

U ronjenju sve mora imati back up. Tako se u more obavezno ide s partnerom. Dovod kisika iz boce trebao bi ići kroz 2 regulatora. 'Sad ja i ti recimo ronimo skupa i dogodi se da ti ostaneš bez zraka, onda ja u biti tebi mogu dat ovaj drugi regulator,' dodaje Ivančić. Na prve inozemne austrijske ljubitelje našeg podmorja već smo naišli. Iako su početnici, nemaju straha.

'Obavili smo liječnički pregled, svatko je dobio svog partnera i uvijek provjerimo je li sve ispravno i na svom mjestu,' kaže ronioc iz Austrije. A nakon toga, u more, ali treba biti svjestan da tu vladaju posve drugačija pravila ', dodaje ronioc iz Austrije. 'Na prvom mjestu kvalifikacija, da se drže tih kvalifikacija za vrijeme ronjenja, znači određena dubina za određenu kvalifikaciju,' dodaje Babić. No, unatoč svim znanjima o ronjenju, svake godine, neki od ronioca na žalost nikada ne izrone.