Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska bi u Europsku uniju mogla ući najranije 2012. godine, no na članstvo će možda morati pričekati i nakon 2014., izjavio je Jelko Kacin, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Liberalno-demokratske stranke Slovenije.


U izjavi koju je u nedjelju prenio sarajevski "Dnevni avaz" Kacin je pojasnio kako se o proširenju EU svakako neće razgovarati prije 2009. godine kada slijede novi europski izbori.

Vezani članci Europski sud za ljudska prava, ilustracija Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje Koronavirus Treći val pandemije poharao Europu: U većini zemalja stroge mjere do daljnjeg na snazi, neke oborile crne rekorde

Nakon toga bi trebao slijediti postupak potvrde novog ustava EU u zemljama-članicama o čemu i ovisi dalje proširenje Unije.

- Teoretski, ako bismo 2009. godine imali kompromis i Hrvatsku pozvali u EU, trebaju nam barem dvije i pol godine da se dogovor ratificira u parlamentima svih 27 članica Unije. Hrvatska bi tako krajem 2012. ili početkom 2013. godine mogla ući u EU, kazao je Kacin.

Ako pak očekivanog kompromisa ne bude, cijeni slovenski političar, bit će potrebno sačekati do narednih europskih izbora koji će se održati 2014. godine.

Kacin je ipak optimist i u pogledu euripske budućnosti Hrvatske kao i ostalih zemalja zapadnog Balkana.

- Proces proširenja koji je počeo ne može se zaustaviti. EU je kao jaka tvrtka - dok raste ima budućnost, kazao je Kacin ustvrdivši kako "realno, opasnost od neproširivanja ne postoji".