Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jelko Kacin: Hrvatska u EU tek 2014. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi u Europsku uniju mogla ući najranije 2012. godine, no na članstvo će možda morati pričekati i nakon 2014., izjavio je Jelko Kacin, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Liberalno-demokratske stranke Slovenije.

U izjavi koju je u nedjelju prenio sarajevski "Dnevni avaz" Kacin je pojasnio kako se o proširenju EU svakako neće razgovarati prije 2009. godine kada slijede novi europski izbori.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Nakon toga bi trebao slijediti postupak potvrde novog ustava EU u zemljama-članicama o čemu i ovisi dalje proširenje Unije.

- Teoretski, ako bismo 2009. godine imali kompromis i Hrvatsku pozvali u EU, trebaju nam barem dvije i pol godine da se dogovor ratificira u parlamentima svih 27 članica Unije. Hrvatska bi tako krajem 2012. ili početkom 2013. godine mogla ući u EU, kazao je Kacin.

Ako pak očekivanog kompromisa ne bude, cijeni slovenski političar, bit će potrebno sačekati do narednih europskih izbora koji će se održati 2014. godine.

Kacin je ipak optimist i u pogledu euripske budućnosti Hrvatske kao i ostalih zemalja zapadnog Balkana.

- Proces proširenja koji je počeo ne može se zaustaviti. EU je kao jaka tvrtka - dok raste ima budućnost, kazao je Kacin ustvrdivši kako "realno, opasnost od neproširivanja ne postoji".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene