Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada najavljuje rez u mreži hrvatskih veleposlanstva. Diplomatska mreža bila je na glasu kao sredstvo za poravnavanje političkih usluga i zbrinjavanje političkih poslušnika. Ministar Jandroković odlučio je brojke, a time i troškove, svesti na pravu mjeru. Neka će se veleposlanstva posve ukinuti.


Gordan Jandroković deseti je šef diplomacije, a prvi koji se nada da će uvesti red na Zrinjevcu. Na pitanje je li naša diplomacija preglomazna, ministar je rekao 'usudio bih se reći da je.'  Trenutačno 1432 diplomata zastupaju Hrvatsku u 81. veleposlanstvu ili misiji. Dvostruko više nego kod susjeda Slovenaca. Više od Srba, Austrije pa do bivše kolonijalne sile Portugala. Upravo je protugalski model ministru najprihvatljiviji.
 

Optimalan broj zaposlenika bio bi od 1000 do 1100 osoba, smatra ministar Jandroković

'Mi moramo imati optimalan broj zaposlenika, a to bi bilo od 1000 do 1100 osoba'. Na put do 300 ljudi manje ministar uskoro kreće smanjivanjem broja veleposlanika. Jedan hrvatski diplomat porezne obveznike trenutačno stoji više od 400 tisuća kuna. Pretpostavlja se kako će prve na udaru biti egzotične zemlje u Latinskoj Americi i Aziji, a planiraju se zatvoriti i neki konzulati u nekim europskim zemljama. Isto tako otvorilo bi se novo veleposlanstvo u srednjoj Aziji, ali i u Golskom zaljevu. Jandroković dovodi u red i veleposlanike koji su više izvan Hrvatske nego u njoj. Tako bi svaki veleposlanik u diplomaciji trebao provesti četiri godine

Počeli razgovori o popunjavanju egzotičnih destinacija

Vezani članci Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 2 Dali im dva dana za prilagodbu: Zatvaranje omiške "žile kucavice" odgođeno za subotu Slika nije dostupna Slovenija drastično reže diplomatsku mrežu u svijetu

Do diplomacije se, inače, trenutačno dolazi uz potporu predsjednika ili premijera. 'Mi moramo od ove službe napraviti elitnu službu koja ne ovisi o politici' kaže Jandroković. Na pitanje koliko ima predsjednikovih, a koliko premijerovih veleposlanika, ministar odgovara da 'ljude ne dijeli tako'. To ćemo vidjeti ubrzo. Predsjednik i premijer počeli su razgovore o popunjavanju novih veleposlanstava, a destinacije su više nego egzotične. Od Europe, gdje ih je najviše, Sjeverne Afrike, Sjeverne Amerike i velikih gradova, Latinske Amerike do Azije i zemlje izlazećeg sunca.