Zločin kakav Hrvatska ne pamti (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, nestali.hr)
Zločin kakav Hrvatska ne pamti (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, nestali.hr) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, nestali.hr

Jedno od pitanja vezano za monstruozni zločin u međimurskom selu Palovec jest i zašto policija, koja je u kući u kojoj je bio skriven leš Jasmine Dominić bila nakon njezina nestanka 2000. godine, nije pregledala škrinju u kojoj se nalazilo tijelo.


Iz međimurske policije poručuju kako policija tada nije obavljala pretres, već "pregled" kuće. Razlika je u tome što je za pretres potreban sudski nalog, koji policija nije imala.

Vezani članci Suđenje Smiljani Srnec - 2 Odgođeno ročište na kojem je trebala svjedočiti Smiljana Srnec o ubojstvu sestre Jasmine Smiljana Srnec Na suđenju Smiljani Srnec odbio svjedočiti njezin suprug, branitelj upozorava na važan dokaz

"Mi smo boravili u kući kako bismo obavili razgovore s članovima obitelji. Oni su nas sami pustili unutra. To nije bio pretres, već pregled", poručuju iz PU međimurske.

Pregled je pak vizualne naravi, policija ulazi u kući i razgovara s ukućanima, ali nemaju zakonsko pravo pomnije pretraživati prostorije.

"Sve se provjerava"

Kriminalist Željko Cvrtila također ističe kako postoji razlika između pretresa i pregleda.

"Da je bilo riječ o klasičnom pretresu, onda bismo mogli govoriti o propustu. U tom bi slučaju policija svakako trebala provjeriti škrinju, one se uvijek provjeravaju. U tim se slučajevima pregledava svaki kutak kuće, pa i provjerava je li oko kuće nešto svježe kopano, betonirano, zidano", kaže Cvrtila.

Ističe kako su, iako oni u Hrvatskoj nisu česti, kriminalisti itekako upoznati sa slučajevima kad su se tijela ili dijelovi tijela čuvali u zamrzivačima.

"Kriminalistika zna za takve slučajeve da su se čuvali zamrznuti ljudi, između ostalih radi mirovina. To nije toliko kriminalistička praksa u Hrvatskoj, koliko u Europi i svijetu, ali je nešto s čim je svaki kriminalist upoznat", kaže Cvrtila.

Policija je naime potvrdila da je u kući u kojoj je nedavno pronađen leš bila nakon njezina nestanka 2000. godine, no tada nisu provjeravali zamrzivač. 

“Mogu reći da smo bili više fokusirani na van, prema tim nekim informacijama, čak i na neka okolna mjesta. Međutim, tada nismo imali informacija da bi se to moglo dogoditi unutar kuće”, poručili su.

Na pitanja kakva su 2005. bila opravdanja za nestanak Jasmine Dominić, glasnogovornik međimurske policije Nenad Risek rekao je: "Opravdanja su bila da je otišla na brod, da je otišla u inozemstvo, da se javljala... Tako su govorili, dosta su nas odvlačili u drugu stranu. Više članova obitelji uvjeravalo je da se javljala. Znate kako je unutar kuće - ono što nije informacija postaje informacija", poručili su iz policije i dodali da su članovi obitelji bili i na poligrafskom testiranju. 

Jasminina sestra na ispitivanju

Smiljana Srnec, osumnjičena za ubojstvo sestre Jasmine Dominić dovedena je jutros oko 7:30 na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu. Sucu će dati iskaz i možda neke od odgovora na brojna pitanja vezana za okolnosti nestanka i ubojstva. 

 

Osumnjičena za ubojstvo sestre: Smiljani Srnec određen jednomjesečni istražni zatvor

Jezivi zločin koji donedavno nismo mogli ni zamisliti: Evo što sve dosad znamo o ubojstvu u Međimurju, o kojem se priča i diljem svijeta