Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljekarnici je podršku dalo Hrvatsko katoličko liječničko društvo, a temelj za njezin postupak u ljekarničkom je kodeksu našao i predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.


Nakon informacije da je vlasnica ljekarne u Dugom Ratu kod Omiša odbila prodati kontracepcijske tablete pacijentici, a sve uz obrazloženje da joj to vjera ne dopušta, otvorila se polemika je li takav postupak zakonski utemeljen.

Vezani članci Gašenje požara Tragedija u domu za starije kod Omiša: U požaru zgrade preminule dvije osobe, u tijeku evakuacija Slika nije dostupna O 1. lipnja mjerenja krvnog tlaka i glukoze u krvi obavljat ćemo u ljekarnama

Hrvatsko katoličko liječničko društvo podržalo je svoju članicu i kažu da nije jedina. Kontraceptive su spremni prodati samo kao medicinsku pomoć u liječenju.

>> Francuska ograničava korištenje nekih kontracepcijskih tableta

Već duže vrijeme postoji prijedlog Hrvatske ljekarničke komore da takav prigovor savjesti uđe u zakon, ali još uvijek nije izglasan u Saboru.

'Ljekarnica nije prekršila sam Zakon o ljekarništvu jer taj zakon i ne regulira pitanje priziva savjesti. To je regulirano posebnim aktom. To je naš kodeks ljekarničke etike i deontologije koji u članku 12 daje mogućnost magistru farmacije da pozivom na priziv savjesti odbije izdati lijek', rekao je mag.pharm. Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook