Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog zdravstvenih rizika

Francuska ograničava korištenje nekih kontracepcijskih tableta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je jedna djevojka pretrpjela moždani udar, koji se dovodi u vezu s konzumacijom kontracepcijskih pilula, u Francuskoj se uvode određena ograničenja korištenja kontraceptiva treće i četvrte generacije.

Francuske zdravstvene vlasti uvode mjere za ograničavanje korištenja kontracepcijskih tableta koje prate veći zdravstveni rizici i prestat će refundirati troškove njihova prepisivanja od ožujka, nakon što je jedna 25-godišnja žena koja je pretrpjela moždani udar i ostala djelomično paralizirana tužila proizvođača lijeka Bayer zbog navodnih nuspojava.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

>> Učenicama ubrizgavali kontracepcijska sredstva bez znanja roditelja

Istraga slučaja 25-godišnjakinje pokazala je da je uzimanje kontracepcijske tablete Meliane "moglo biti odgovorno" za njezin moždani udar koji je doveo do djelomične oduzetosti. Njezini odvjetnici tvrde da je Bayer morao povući to sredstvo s tržišta.

Službena istraga prepisivanja kontracepcijskih sredstava koja je pokrenuta ovog tjedna proučit će praksu prepisivanja u kojoj se možda previše propisuju kontraceptivi treće i četvrte generacije koji nose veće rizike.

Dok sve kontracepcijske pilule imaju veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka veći broj istraživanja pokazuje da je rizik kod novijih generacija kontraceptiva veći nego kod 'starijih' tableta. Europska medicinska agencija kaže da su rizici od embolije, koji su sveukupno niski, ipak dvostruko veći za žene koje koriste pilule treće i četvrte generacije.

Bayer je prošlog listopada odvojio oko 200 milijuna eura za spor u SAD-u u vezi s kontracepcijskom pilulom Yasmin, a već se suglasio da će platiti 750 milijuna dolara kako bi namirio gotovo 3.500 tužbi zbog ugrušaka koje stvara Yasmin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene