Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitne menadžerske plaće

Javna poduzeća do sutra navečer Vladi moraju dostaviti prijedlog mjera štednje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici javnih poduzeća trebaju do sutra navečer dostaviti Vladi prijedloge mjera štednje koje će biti ukomponirane u dodatne antirecesijske mjere koje će premijer Ivo Sanader predstaviti u četvrtak, najavila je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Direktori poduzeća u državnom vlasništvu na današnjem su sastanku u Banskim dvorima pozvani na izradu mjera rezanja neproduktivnih troškova i očitovanje o menadžerskim plaćama u svojim tvrtkama, pogotovo u kontekstu odnosa prema plaćama premijera i ministara. Neki od njih već su predstavili mjere kojim će se ukupno uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna, a kada Vladi stignu svi konkretni prijedlozi uštede bi mogle biti i veće.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

U četvrtak će predsjednik Vlade govoriti o dodatnim antirecesijskim mjerama koje poduzimamo i planiramo poduzeti, a napraviti ćemo i pregled svega što smo učinili proteklih mjeseci na ublažavanju krize, istaknula je Kosor. Danas smo otvorili i temu o menadžerskim plaćama, pogotovo u kontekstu činjenice da neki od direktora tih tvrtki imaju dvaput ili triput veće plaće od predsjednika Vlade, dodala je.

To se odnosi samo na menadžment, a o plaćama zaposlenika se zasad nije razgovaralo. Plaće radnika javnih poduzeća trebale bi ubuduće pratiti kretanje plaća u državnim i javnim službama, neki sindikati stalno traže poveznicu između tih plaća i to je jedinstvena prilika da se poveznica napravi.

Kosor je pritom podsjetila na jučerašnju izjavu Vilim Ribića, čelnika Matice hrvatskih sindikata, da bi on prihvatio zamrzavanje plaća u državnim i javnim službama ako bi to spasilo radna mjesta i ako bi se plaće zamrznule i u ostalim sektorima. Također je najavila da neće biti otpuštanja radnika, a jedini odljev iz tih tvrtki bit će zbog odlazaka u mirovinu.

Vlada će pomoći javnim poduzećima u problemima s likvidnošću, a dio sredstava će se namaknuti iz ušteda koje su danas najavljene u iznosu od oko 1,5 milijardi kuna, najavio je ministar financija Ivan Šuker.

Za HEP, HAC i Hrvatske ceste uzet ćemo tri kredita s kojima ćemo praktički riješiti preko 80 posto problema s likvidnošću u javnim poduzećima - nakon toga dospjele obveze će biti ispod 250 milijuna kuna, kazao je Šuker.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec istaknuo je kao pozitivne primjere Hrvatske šume, koje su smanjile cijene sirovine i na taj način poboljšale stanje u drvnoprerađivačkoj industriji, te HEP koji bi sveobuhvatnim planom mjera trebao smanjiti troškove u 2009. za 450 milijuna kuna. U četvrtak ćemo na sjednici Vlade dati suglasnost za zaduženje HEP-a u visini 50 milijuna eura, a tim bi se kreditom trebao reprogramirati dio starih obveza i namaknuti dodatna sredstava za podmirenje najnužnijih obveza prema dobavljačima, najavio je Polančec.

Na taj način, uštedama i kreditom će se namaknuti dodatna sredstva da bi HEP 2009. mogao završi pozitivno, a isto se traži i od ostalih poduzeća u državnom vlasništvu - moraju pozitivno poslovati i u novonastalim okolnostima, istaknuo je Polančec.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene