Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protive se i referendumu

Janšina stranka protiv ratifikacije sporazuma o arbitraži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeća slovenska oporbena stranka SDS objavila je da se i dalje protivi ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, ali i savjetodavnom referendumu koju je na tu temu najavila vlada.

'Odgovornost za loš sporazum o arbitraži još uvijek je na strani vlade, a savjetodavnim referendumom vlada to želi prebaciti na birače', navela je u priopćenju za javnost Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša kritizira slovensku vladu 'Zbog arbitraže ćemo izgubiti status pomorske zemlje' Slika nije dostupna Izjave o arbitraži posljedica hrvatskog lobiranja u Bruxellesu?

>> Slovenska vlada prihvatila prijedlog Zakona o ratifikaciji

Reagirajući na odluku vlade da podrži savjetodavni referendum na kojemu bi se građane pitalo jesu li za ratifikaciju arbitražnog sporazuma ili ne, stranka bivšeg premijera navela je da bi referendumsko pitanje u tom slučaju trebalo preformulirati.

Građane bi se na referendumu moglo pitati 'Jeste li za to da se granično pitanje s Hrvatskom riješi prije njena ulaska u EU i to na takav način da Slovenija dobije kontakt svojih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama', navodi u svojoj izjavi najveća oporbena stranka.

Janša neće odustati od naknadnog zakonodavnog referenduma

Premijer Pahor, tvrde u SDS-u, potpisao je s hrvatskom premijerkom arbitražni sporazum koji ne jamči da će Slovenija takav kontakt i dobiti, a savjetodavni referendum bio bi logičan prije potpisivanja sporazuma, a ne prije njegove ratifikacije.

Uz to, Janšina stranka neće odustati od naknadnog zakonodavnog referenduma, a zahtijeva da se o arbitražnom sporazumu odluka ne donosi običnom nego dvotrećinskom većinom. Pri tome se poziva na mišljenja nekih pravnika da se sporazum odnosi na ustavnu materiju za koju je takva većina logična. Bez glasova zastupnika SDS-a sporazum u parlamentu takvom većinom ne bi mogao biti ratificiran.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar danas je izjavio da će vlada poštovati izjašnjavanje građana o arbitražnom sporazumu iako će referendum biti savjetodavne, a ne zakonski obvezujuće naravi, te pozvao protivnike sporazuma da se slože oko referenduma u postupku njegova raspisivanja i ne sazivaju 'svoj' referendum. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene