Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Borut Pahor, napokon je otkrio detalje pregovora s premijerkom Jadrankom Kosor, a najvažniji jest, da je Hrvatska platila 'visoku cijenu' za ulazak u EU.


U emisiji Polemika, Slovenske radiotelevizije, pred čelnikom oporbe i slovenske javnosti, Pahor je rekao kako je Slovenija dobila izlaz na otvoreno more u pregovorima s Hrvatskom, zbog blokade pregovora s EU. 'To je bilo rješenje iz Trakošćana. Moj je prijedlog predsjednici Kosor bio da nama za granicu treba pravedno rješenje i to je prije svega dodir Slovenije s otvorenim morem, a Hrvatima je potreban ulaz u EU, što je i u našem interesu. Budemo li radili, što je bilo teško, ali se na kraju pokazalo uspješnim, na uzajamnu korist, postići ćemo rješenje. I postigli smo ga tako da će Slovenija dobiti granicu koja će biti poštena granica u skladu s našim interesima i onim što nama pripada, a RH će ući u EU i Slovenija će biti okružena četirima državama koje dijele jednake vrednote', istaknuo je Pahor u spomenutoj emisiji, a prenosi Večernji list.

Vezani članci Kriza na Kosovu - 1 Četvrti dan prosvjeda kosovskih Srba: Podigli šatore, stigla im i drva za grijanje Slika nije dostupna Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav'

Janez Janša, koji je isto tako gostovao u emisiji, od Pahora je zatražio da još jednom, jasno i glasno ponovi svoju, kako je istaknuo, vrlo važnu izjavu, a ta je da se Hrvatska složila s time da Slovenija ima dodir s otvorenim morem. 'Kad su prihvatili drugi Rehnov prijedlog, prihvatili su da Arbitražni sud odredi dodir s morem', rekao je Pahor na Janšino inzistiranje. Voditelja emisije zanimala je reakcija Hrvatske, samo dan, dva nakon prihvaćanja sporazuma u Saboru, odnosno posebna izjava. U njoj je bilo rečeno kako se ništa u tom sporazumu ne može razumjeti kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim dodirom s morem. 'Poslije završenog procesa ratifikacije može prihvatiti što god želi', bio je kratak Pahor.

Večernjak prenosi i reakciju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. 'Predsjednica Vlade Jadranka Kosor slovenskome premijeru Borutu Pahoru u pregovorima o rješavanju otvorenih graničnih pitanja sa Slovenijom nije ništa obećala, a ponajmanje teritorijalni dodir Slovenije s otvorenim morem. Nitko od zastupnika, ali i stručnjaka međunarodnog prava, pa i oni koji se nisu slagali s prijedlogom Arbitražnog sporazuma, u njemu nije pronašao takve stavove', tvrde u Ministarstvu.