Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Referendum o ulasku u NATO nije potreban iz više razloga, prije svega zbog toga što je potpora hrvatskih građana veća od 60 posto i što je to državni interes Hrvatske, ocijenili su u petak u Zagrebu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i ministar obrane Branko Vukelić.


Odgovarajući na novinarska pitanja nakon predstavljanja publikacije NATO Leksikon, ministar Jandroković ustvrdio je kako referendum o ulasku Hrvatske u NATO nije potrebno održati iz više razloga.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Eksplozije' u MORH-u: Slijedili li smjena Lucića? Slika nije dostupna Svi saborski klubovi osim Lesara podržali Sjevernoatlantski ugovor

"Prije svega, ne postoji ustavna obveza za održavanje referenduma, a i iskustva drugih zemalja pokazala su da referendum nije bio potreban", kazao je Jandroković.

Osim toga, kako je podsjetio ministar, Hrvatska već osam godina provodi reforme da bi ostvarila sve uvjete za ulazak u NATO, poput reformi civilnog i obrambenog sektora, te Oružanih snaga.

"Uz to potpora hrvatskih građana ulasku u NATO danas premašuje 60 posto no najvažniji razlog je u tome što je ulazak u NATO državni interes Hrvatske jer njime dobiva sigurnosnu zaštitu te pozitivan utjecaj na gospodarski razvoj i životni standard svojih građana", kazao je Jandroković.

Ministar Vukelić kazao je kako ne odriče nikome pravo da temeljem Ustava i zakona, ako to želi, organizira prikupljanje potpisa za referendum.

"Ali suglasan sam s ministrom Jandrokovićem da referendum zaista nije potreban jer je potpora hrvatskih građana od više od 60 posto poseljedica prije svega svih činjenica o NATO-u koje su iznesene u Leksikonu, kao i posla koji odabrani tim već dvije godine obavlja diljem Hrvatske, iznoseći na tribinama činjenice što NATO je, a što nije", rekao je Vukelić, dodavši kako referendum ne bi pokazao ništa drugo nego što sad pokazuju ankete o potpori građana o ulasku Hrvatske u NATO.