Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irsko odbijanje Lisabonskog ugovora ne može ugroziti ni značajno usporiti hrvatsko pristupanje EU-u, jednoglasno su u danas u Opatiji ocijenili ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, šef Delegacije Europske komisije Vincent Degert, britanski veleposlanik John Ramsden i SDP-ov potpredsjednik Sabora Neven Mimica.


Svi oni sudionici su današnjeg seminara o pristupanju EU-u koji je za novinare u Opatiji upriličilo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i britansko veleposlanstvo.

Vezani članci Slika nije dostupna Lisabonski ugovor stupio na snagu Slika nije dostupna Češki ustavni sud odobrio Lisabonski ugovor

Jandroković je poručio kako se Hrvatska ne treba bojati rezultata irskog referenduma, podsjetivši da je EU i ranije prolazila kroz razna iskušenja oko ugovora iz Maastrichta i Nice.

"Poštujemo odluku irskih birača, naravno da nam je žao zbog nje, ali ništa neće usporiti put Hrvatske u EU", rekao je Jandroković.

>> Europa ide dalje unatoč irskom "ne" Lisabonskom ugovoru

Naglasio je da je na Hrvatskoj da ispuni zadaće koje si je zacrtala za narednih nešto više od godinu dana. "Vjerujem da će EU do tada iznaći model koji će Hrvatskoj omogućiti ulazak u EU", rekao je Jandroković.

Da Hrvatska ne treba biti zabrinuta zbog irskog referenduma ističe i Degert, koji je ponovio kako se EK nadala drugačijem ishodu irskog referenduma te da sada mora razmisliti o porukama koje joj na ovaj način šalju građani Irske.

Naglasio je, međutim, da proces pristupanja Hrvatske nije zaustavljen, da se pristupni pregovori nastavljaju te najavio dobre vijesti iz Bruxellesa za idući tjedan, kad će, kaže, biti otvoreno nekoliko pregovaračkih poglavlja.

Veleposlanik Ramsden poručio je, pak, kako ni institucionalni ugovor nikad ranije nije odgodio proširenje te kako je siguran da se to neće dogoditi ni u slučaju Hrvatske.

"Kada Hrvatska bude spremna, siguran sam da će biti i EU", rekao je Ramsden, ističući da će Velika Britanija, bez obzira na rezultat irskog referenduma, nastaviti s procesom ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Ni Neven Mimica ne očekuje odgađanje ulaska Hrvatske u EU. Naglasio je da Hrvatska mora nastaviti sa zacrtanim zadaćama i od članica EU tražiti jamstva da će EU pronaći okvir za proširenje.