Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt istaknuo je u utorak da sa stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora počinje nova era u suradnji između država članica Europske unije.


'Danas počinje nova era u europskoj suradnji. S Lisabonskim ugovorom Unija će se bolje moći suočiti s izazovima globalizacije. Završeni su dugotrajni napori da Europa dobije novi okvir. Sada počinje nova era', napisao je Reinfeldt u poruci objavljenoj na internetskoj stranici švedskog predsjedništva EU-a. Reinfeldt će u prigodi stupanja na snagu Lisabonskog ugovora u utorak navečer, kao predsjedatelj Europskog vijeća, sudjelovati na svečanosti u portuglaskoj prijestolnici, gdje je ugovor potpisan 13. prosinca 2007. godine. Na svečanosti će sudjelovati predsjednici svih europskih institucija, među njima i prvi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Vezani članci Slika nije dostupna Češki ustavni sud odobrio Lisabonski ugovor Slika nije dostupna 'Moguće političko rješenje za ratifikaciju Lisabonskog ugovora u Češkoj'

Glavne promjene koje donosi Lisabonski ugovor u institucionalnom ustroju EU-a jesu uvođenje dužnosti stalnog predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost, koji istodobno obnaša i dužnost potpredsjednika Europske komisije. Na izvanrednom summitu 19. studenoga u Bruxellesu, čelnici EU-a za predsjednika su izabrali dosadašnjeg belgijskog premijera Hermana van Rompuya, a za visoku predstavnicu dosadašnju povjerenicu za trgovinu Britanku Catherine Ashton.

Načelo konsenzusa pravilo

Reinfeldt kaže da će prvi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy osigurati 'kontinuitet u radu čelnika zemalja članica EU-a i predstavljati Uniju na sastancima s trećim zemljama na razini šefova država ili vlada. Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je u zasebnoj poruci da će izabrana visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton biti 'glasnogovornica Unije' na međunarodnim forumima i sastancima. On je istaknuo da je 'pogrešno' nazivati je ministricom vanjskih poslova EU-a. 'Politika koju EU vodi prema nekoj trećoj zemlji ili u okviru međunarodne suradnje i dalje će biti rezultat golemog koordinacijskog postupka među zemljama članicama EU-a. Ne dolazi u obzir donošenje odluka većinom u pitanjima vanjske politike. Načelo konsenzusa ostaje pravilo', rekao je Bildt. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju