Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Počinje nova era'

Lisabonski ugovor stupio na snagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski premijer Fredrik Reinfeldt istaknuo je u utorak da sa stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora počinje nova era u suradnji između država članica Europske unije.

'Danas počinje nova era u europskoj suradnji. S Lisabonskim ugovorom Unija će se bolje moći suočiti s izazovima globalizacije. Završeni su dugotrajni napori da Europa dobije novi okvir. Sada počinje nova era', napisao je Reinfeldt u poruci objavljenoj na internetskoj stranici švedskog predsjedništva EU-a. Reinfeldt će u prigodi stupanja na snagu Lisabonskog ugovora u utorak navečer, kao predsjedatelj Europskog vijeća, sudjelovati na svečanosti u portuglaskoj prijestolnici, gdje je ugovor potpisan 13. prosinca 2007. godine. Na svečanosti će sudjelovati predsjednici svih europskih institucija, među njima i prvi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mala promjena Lisabonskog ugovora Članice EU dogovorile mehanizam za rješavanje kriza Slika nije dostupna 'Nije protivan ustavu' Češki ustavni sud odobrio Lisabonski ugovor

Glavne promjene koje donosi Lisabonski ugovor u institucionalnom ustroju EU-a jesu uvođenje dužnosti stalnog predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost, koji istodobno obnaša i dužnost potpredsjednika Europske komisije. Na izvanrednom summitu 19. studenoga u Bruxellesu, čelnici EU-a za predsjednika su izabrali dosadašnjeg belgijskog premijera Hermana van Rompuya, a za visoku predstavnicu dosadašnju povjerenicu za trgovinu Britanku Catherine Ashton.

Načelo konsenzusa pravilo

Reinfeldt kaže da će prvi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy osigurati 'kontinuitet u radu čelnika zemalja članica EU-a i predstavljati Uniju na sastancima s trećim zemljama na razini šefova država ili vlada. Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je u zasebnoj poruci da će izabrana visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton biti 'glasnogovornica Unije' na međunarodnim forumima i sastancima. On je istaknuo da je 'pogrešno' nazivati je ministricom vanjskih poslova EU-a. 'Politika koju EU vodi prema nekoj trećoj zemlji ili u okviru međunarodne suradnje i dalje će biti rezultat golemog koordinacijskog postupka među zemljama članicama EU-a. Ne dolazi u obzir donošenje odluka većinom u pitanjima vanjske politike. Načelo konsenzusa ostaje pravilo', rekao je Bildt. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene