Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europa ide dalje unatoč irskom "ne" Lisabonskom ugovoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski čelnici izrazili su žaljenje zbog odbacivanja Lisabonskog ugovora u Irskoj, poručivši kako Europska unija unatoč tomu ide dalje te kako će rješenje biti pronađeno.

Unatoč irskom "ne", Lisabonski ugovor "nije mrtav" i "europski će čelnici na summitu 19.-20. lipnja odlučiti kako dalje", poručili su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred godinu dana stupio na snagu Promjene Lisabonskog ugovora za rješavanje kriza u eurozoni Slika nije dostupna Mala promjena Lisabonskog ugovora Članice EU dogovorile mehanizam za rješavanje kriza

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker napomenuo je ipak kako zbog irskog "ne" Lisabonski ugovor neće moći stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine kako je bilo planirano.

"Nadamo se da će druge zemlje članice nastaviti proces ratifikacije", poručili su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u zajedničkom priopćenju. 

>> Irci odbacili Lisabonski ugovor

"U svakom slučaju, Unija ne smije biti zakočena", kazao je belgijski premijer Yves Leterme.

"Odbacivanje Lisabonskog ugovora na irskom referendumu politička je komplikacija, ali unatoč tomu Europska unija ima stabilnu ugovornu bazu" koja joj omogućuje da "funkcionira", rekao je češki premijer Mirek Topolanek, čija će zemlja predsjedati EU-om u prvoj polovici 2009., nakon Francuske.

Češka se, kazao je, nastavlja pripremati za predsjedanje EU-om. "Od samog smo početka radili s dvije moguće varijante rezultata procesa ratifikacije", rekao je.

S druge strane, predsjednik češkog Senata, Premysl Sobotka, ocijenio je kako je ratifikacija Lisabonskog ugovora "de facto" propala. "Pravila igre oko tog ugovora su jasna: odbaci li ga jedna zemlja, proces ratifikacije je gotov", rekao je.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik smatra da irsko "ne" predstavlja "neuspjeh" za Europsku uniju za čije će prevladavanje trebati "vremena".

"Odbacivanje Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj je neuspjeh. To se ne može uljepšati", kazala je.

"Ne postoji gotov odgovor za novonastalu situaciju. Trebat će nam vremena da pozorno saslušamo naše irske prijatelje i analiziramo razloge za odbacivanje", dodala je.

Odbacivanje Lisabonskog ugovora u Irskoj "nije dobra vijest", ali "Europa neće stati" i "rješenje" će biti pronađeno, poručio je španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, u što vjeruju i Rim i Varšava.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband kazao je da će Velika Britanija, unatoč irskom "ne", nastaviti proces ratifikacije Lisabonskog ugovora, a to je obećala i Švedska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene