Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički sukob

Raspuštanje istarskog SDP-a posvađalo Jakovčića i Kajina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski je župan Ivan Jakovčić uputio oštar odgovor na odluku o raspuštanju organa Građanske organizacije SDP-a Pule i organa Županijske organizacije SDP-a Istarske županije. Damir Kajin se, pak, obrušio na Jakovčića.

Danas se u vezi jučerašnje odluke o raspuštanju organa Građanske organizacije SDP-a Pule i organa Županijske organizacije SDP-a Istarske županije oglasio istarski župan Ivan Jakovčić. 'Nije izvanredno stanje, ali smjene nisu samo unutarstranačka stvar SDP-a, već prvorazredno političko pitanje s pokušajem destabilizacije Istre', rekao je Jakovčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trebaju otići 'zbog svega' Karamarko 'društvu na vlasti' preporučio turnir u malom nogometu! Slika nije dostupna Politička previranja u Istri Jakovčić: Milanovićeva akcija je propala, Istra nije destabilizirana

Tim potezom SDP najavljuje novu politiku prema Istri jer mu očito ne odgovara stabilna i čvrsta Istra, rekao je na konferenciji za novinare Jakovčić te poručio kako IDS građanima Istre i dalje jamči stabilnost i sigurnost.

>> Jakovčić zbog Plomina podigao tužbu protiv Ministarstva

Kazao je da izvršna vlast Istarske županije, koju čine vijećnici IDS-a, SDP-a i HNS-a jamči da neće popustiti pritiscima. Njima su, prema Jakovčiću, posebno izloženi u zadnje vrijeme zbog Plomina C, jer su na županijskoj sjednici jednoglasno odlučili da ne žele ugljen kao energent, što je razbjesnilo vodstvo SDP-a. Jakovčić je kazao da IDS kao snažna politička opcija postoji više od 20 godina i da su građani svjesni da bi Istra bez IDS-a bila samo igračka u rukama zagrebačkih političkih elita. 'Odlučni smo u obrani naših interesa', zaključio je.

SDP bez komentara, Kajin smatra da je riječ o krahu Jakovčićeve politike

Iz SDP-a na Jakovčićev istup zasad nema službenih reakcija, no zato je dugogodišnji IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin, čiji odnosi s Jakovčićem u posljednje vrijeme i nisu blistavi, spremno dao komentar situacije. 'Tu nije riječ o destabilizaciji Istre, nego je to potvrda kraha Jakovčićeve politike', izjavio je.

'Sporazum o zajedničkom nastupu tih stranaka na lokalnim izborima je zapravo bio sporazum o podjeli fotelja u Puli. To nije sporazum s građanima jer on ne nosi nikakvu sinergiju, nego je to sporazum o foteljama', rekao je Kajin dodajući kako IDS-u ne treba potpisivanje nikakvih sporazuma, nego je pred tom strankom 'sudbonosna poruka' i promjena politike, a ne zaštita pojedinaca, kroz koju će se 'pružiti iste šanse i onima koji imaju članske iskaznice i onima koji su bez njih'.

'IDS je narodna stranka koja treba vratiti svoje ljude. Osobno ne mislim donositi nikakvu odluku bez starih članova poput Uljančića, Fola i Heraka', rekao je Kajin i dodao kako se 'županija ne može voditi kao kompanija ni samoposluživanje, niti kao kasa uzajamne pomoći'. Istaknuo je da Istra ne smije biti više prostor za špekulacije.

Po njegovim riječima, u tom slučaju nije riječ o destabilizaciji Istre, kako je to ocijenio Jakovčić, jer predsjednik SDP-a Zoran Milanović, istaknuo je Kajin, 'nije ništa učinio protiv Istre', nego je sinoćnom odlukom zapravo poručio kako 'na vlasti nije više ni Sanader ni Kosor te kako neće pristajati na politiku nagodbenjaštva i klijentelizma'.

'Uostalom, Milanović je samo ove godine u Istru pustio gotovo 400 milijuna kuna, što za ceste, vode ili putem HEP-a', zaključio je Kajin, dodajući da su oni koji tvrde kako je na djelu destabilizacija Istre zapravo u panici jer, kako je rekao, znaju da Istra 'ovaj put neće ginuti za onog tko sjedi na tri stolca, a za njega, budite sigurni, neće ginuti ni Kajin'.

Damir Kajin opovrgnuo je glasine da prelazi u SDP. 'U Istri se možda osniva novi SDP između Jakovčića, Kozlevca, a možda i Flega, no s takvim SDP-om ne želim imati posla. Član sam IDS-a i tu želim ostati', poručio je Kajin i ponovio kako bez IDS-a i bez ljudi koji ga podupiru neće donositi nikakve odluke.

Cipek: Sukob u IDS-u konačno omogućio SDP-ov povratak u politički život Istre

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Tihomir Cipek smatra da je, između ostalog, SDP-ov potez potaknut i sukobima mu IDS-u za koje kaže da su otvorili prostor SDP-u i konačno mu omogućili da se nekako vrati u politički život Istre.

'Vidjet ćemo koliko će oni tu mogućnost iskoristiti. Naravno, pokazuje se da je ipak uz sve ove priče o demokraciji, o tome da lokalne podružnice određuju s kim će koalirati, glavna riječ i glavna poluga moći u rukama vodstva stranke, što je Milanović sada zorno demonstrirao', rekao je Cipek. (B.D./D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene