Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Koalicija nije ugrožena'

Jakovčić zbog Plomina podigao tužbu protiv Ministarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski župan Ivan Jakovčić digao je tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša zbog izgradnje Plomina III na ugljen. Time ne smatra da je ugrozio odnose s koalicijom jer je, kaže, učinio ono što je bila njegova dužnost.

Istarski župan Ivan Jakovčić tužbom traži poništenje rješenja koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša za gradnju Plomina III. Time, kaže, ne ugrožava koaliciju s SDP-om. 'Očekujemo da ćemo partnerski i prijateljski u dijalogu nastaviti razgovor oko toga kako zaista doći do konačnog rješenja', izjavio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritika bivšim kolegama Kajin: IDS se može slobodno preimenovati u 'istražni demokratski sabor' Slika nije dostupna Trebaju otići 'zbog svega' Karamarko 'društvu na vlasti' preporučio turnir u malom nogometu!

Ministarstvo je tužio za ono što su IDS-ovi zastupnici u Saboru digli ruke, za Zakon o energiji koji ograničava odluke lokalnih vlasti u Istri. 'Država može napraviti zaista što ju je volja i može napraviti termoelektranu na ugljen ako to želi. Mi je ne možemo spriječiti. Prema tome, taj Zakon o energiji je samo floskula', dodaje Jakovčić.

Resorni ministar Mihael Zmajlović tužbu još nije zaprimio, ali za sporno rješenje tvrdi da prilikom njegova potpisivanja nije bilo kršenja zakona. Uz tužbu, Jakovčić je uz jednoglasnu podršku županijskih skupštinara pozvao Vladu da raspiše referendum.

>> Kajin: Duh Istre mora ostati nepokoren!

Podsjetimo, na zadnjem je sastanku prije mjesec i pol dana s premijerom u Plominu prihvatio obrazloženja o ugljenu kao povijesti i budućnosti labinštine. Uz obećanje o davanju prioriteta projektima važnim za to područje, obeštećenju, naknadama koje bi primali idućih deset godina. 'Ništa se nije dogodilo u međuvremenu i mi jednostavno nemamo izlaza, mi moramo biti vrlo jasni i decidirani po tom pitanju', rekao je Jakovčić.

Kajin o Plominu i svojim ambicijama za istarskog župana

Nešto ranije, IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin rekao je da će 'Vlada vjerojatno prije raspisati referendum o financijsko-političkoj autonomiji Istre nego o toj termoelektrani'. 'Ugljen neće zaustaviti politički Zagreb, ali se Zagreb može natjerati da promijeni mišljenje po izjašnjavanju Labinjana', zaključio je Kajin, koji je govorio i o svojim mogućim ambicijama za mjesto istarskog župana.

'Poznato mi je kako kotiram kod građana i zato ne isključujem tu mogućnost. Uostalom, ako to učinim, izaći ću na izbore zajedno s građanima', izjavio je nakon današnje konferencije za novinare u Pazinu.

Rekao je da je 22 godine cijelog sebe 'ulagao u IDS i od IDS-a je dobio mnogo, a drugi još i više'. 'Meni je bilo važno da preko mojih nastupa drugi prepoznaju Istru, da cijene Istrijane i da Istra postane političkim subjektom', naglasio je Kajin i dodao kako će on osobno sve učiniti kroz IDS, ali, kako je rekao, 'misli ponajprije učiniti ono što hoće građani Istre'.

'Ono što treba promijeniti su političari koji su vladali, a da nisu pobjeđivali. IDS je bio i može biti najbolji izbor za Istru, ali neće biti ako se sve čini kako jedan čovjek hoće', poručio je Kajin. Dodao je kako bez nove politike IDS ne može uspjeti te da može 'fragmentarno vladati u koalicijama i dijeliti vlast, ali ne može samostalno upravljati'. 'IDS-u trebaju novi političari, ali ih nema jer su svi u izvršnoj vlasti između deset i dvadeset godina', istaknuo je Kajin. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene