Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promet otvoren, struja puštena

Veliki požar kod Omiša pod nadzorom, zračne snage prve na požarištu: ''Činili smo sve da zaustavimo vatru''

Požar kod Omiša (Dnevnik.hr)
Požar kod Omiša (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Požar kod Omiša (Foto: Čitatelj) Požar kod Omiša (Foto: Čitatelj) Foto: ?itatelj Požar kod Omiša (Dnevnik.hr) Požar kod Omiša (Dnevnik.hr) Požar kod Omiša (Dnevnik.hr) Požar kod Omiša (Dnevnik.hr) Požar kod Omiša (Dnevnik.hr) Požar kod Omiša (Dnevnik.hr) +0 Požar kod Omiša (Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
U poslijepodnevnim satima buknuo je požar u blizini mjesta Lokva Rogoznica. Osim zemaljskih snaga, gasilo ga je i šest protupožarnih aviona iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. Navečer je požar stavljen pod nadzor.

''Požar je pod nadzorom gasitelja. Nema nigdje više otvorenog plamena. Ima izdimljavanja. Gledamo i ta izdimljavanja do noći s kanaderima riješiti, da bi mogli mirno ući u noć. Pustili smo promet magistralom, električnu energiju u naseljima Medići i Marušići, tako da sve dovodimo u normalu. Na početku gašenja okružila je vatra dva naša vozila DVD Omiša i 14 vatrogasaca. Vatrogasci su se uspješno izvukli, a vozila su izgorena. To je najveća šteta u ovom požaru. Imamo dva kanadera i 'fire bossa' u zraku. Sa zemaljskim snagama vršimo sanaciju požarišta'', rekao je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina tijekom gostovanja u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Požar kamiona Čistoće u Rijeci - 2 Veliki požar u Rijeci VIDEO Zapalio se kamion Čistoće, vatra se proširila na parkirane automobile: Šteta je više desetaka tisuća eura Kanader Gase i kanaderi Buknuo požar na području Drniša, olujni udari juga otežavaju gašenje

Nada se da do će do dolaska najavljene bure dobro natopiti natopiti opožareno područje tako da plamen ne bukne ponovno.

''Mi vatrogasci poručujemo građanima da ne lože na otvorenom prostoru, ni roštilje, da se pridržavaju protupožarnih mjera i slučaju što govore vatrogasci. Ne znamo kako je izbio ovaj požar, ali se nadamo da će policija pronaći počinitelja'', kaže Glavina.

Požar je bio zahvatio područuje od Lokve Rogoznice, preko Medića do Mimica.

MORH je izvijestio da je sedam protupožarnih aviona, i to pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) angažirano u gašenju velikog požara na području naselja Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a letačke posade s dijelom snaga još se uvijek nalaze na terenu.

Na požarište je upućen i 51 vojnik iz sastava PP NOS-a OS RH sa zadaćom nadzora požarišta tijekom noći. Na požarište se sa angažiranim vojnicima uputio i zapovjednik Vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva brigadir Robert Suntešić.

Požar kod Omiša ujedno je i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga na jednom požaru u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Pilot Airtractora koji je sudjelovao u gašenju požara kod Omiša satnik Denis Smajo rekao je kako su stigli prvi na požarište jer su se u to vrijeme nalazili na protupožarnom izviđanju i početnim djelovanjem zapravo su usporili požar.

''Zajedno sa bojnikom Danijelom Kosom pristupili smo gašenju, dajući sve od sebe kako bi ga usporavali jer se zbog vjetra i nagiba terena požar vrlo brzo širio. Ubrzo su stigli i Canadairi i gašenje je nastavljeno zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama. Ovaj primjer brze reakcije zračnih snaga još je jedanput potvrdio značenje i korisnost protupožarnih izviđanja jer su praktički u pola sata na požarištu bile sve raspoložive snage“, iznio je satnik Smajo.

Kapetan posade Canadaira pukovnik Damir Jurišić istaknuo je kako je požar bio vrlo složen za gašenje. ''Dočekala nas je velika površina pod vatrom, brzo se širila i činili smo sve kako bi je zaustavili. Baš je na tom području bila i jaka tramontana, more je bilo dosta uzburkano za uzimanje vode no koordiniranim djelovanjem situacija se smirivala i sa svakim novim izbačajima vodenih bombi pomaci su bili vidljivi“, kazao je pukovnik Jurišić.


Ministar obrane Krstičević obišao požarište u Lokvi Rogoznici

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obišao je u subotu navečer požarište u Lokvi Rogoznici, Medićima i Marušićima nedaleko Omiša, koji je planuo u subotu popodne, a navečer je stavljen pod nadzor gasitelja.

Vatrenu stihiju potpomognutu jakom tramontanom gasilo je 180 vatrogasaca sa 44 vozila iz 26 vatrogasnih postrojba iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, a pomagalo im je sedam protupožarnih zrakoplova Oružanih snaga RH, i to pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, te 51 pripadnik Hrvatske vojske iz sastava Prutupožarnih snaga NOS-a OS RH.

Hrvatska vojska, zajedno s vatrogascima dežura na požarištu

"Stalno sam u kontaktu s vatrogasnim zapovjednicima. Znate da smo uspostavili sustav Domovinske sigurnosti i sinergiju cijele države i lokalne zajednice. Imali smo danas ogroman požar, najveći požar ove godine, međutim od početka je jako puno snaga bilo na terenu. Još jednom bih čestitao i zahvalio svim vatrogascima. Vidim da je požar pod kontrolom, angažirali smo jako puno zračnih snaga. Tu je bilo pet kanadera i dva air traktora, te zemaljske snage i jasno u toj sinergiji vatra je stavljena pod kontrolu", izjavio je prilikom obilaska požarišta ministar Krstičević.
Ponovno je upozorio kako, s obzirom na jaki vjetar, moramo i dalje biti oprezni te da je cijeli protupožarni sustav stavljen u veću spremnost. Krstičević je također podsjetio da još predstoji 15 do 20 dana vrućina, te kako je jako važno otkriti požar na vrijeme.

Istaknuo je kako je upravo to danas napravljeno, popodne su angažirane zemaljske vatrogasne snage, a uključene su i protupožarne zračne snage OS RH te Hrvatska vojska kao dodatna pomoć na požarištu i u sanaciji.

Vezano za organizaciju ovogodišnje protupožarne sezone istaknuo je kako imaju dosta poboljšanja na terenu s obzirom na novo operativno zapovjedništvo u Divuljama i na zapovjedno vozilo županije koje je na terenu, no da unatoč tome moramo i dalje biti oprezni i spremni.

Na novinarski upit rekao je da će se i dalje nastaviti ulagati u vatrogastvo jer su na terenu novija, ali i starija vozila.

"Sustav se treba graditi i dalje, moramo biti spremni i zato je tu sustav Domovinske sigurnosti kao koncept i partnerstvo za sigurnost. Normalno je da svatko treba odraditi svoj dio posla. Trudimo se biti na terenu i realno upravljati i zapovjedati s terena. Zato sam i došao ovdje da se uvjerim u situaciju i koje daljnje korake trebamo napraviti", poručio je ministar Krstičević.

Požar je bio blizu kuća

Podsjetimo, u 13:45 sati na području mjesta Lokva Rogoznica kod Omiša buknuo je požar koji se približio kućama. Gorjelo je 50 hetkara borove šume i raslinja, a promet se na D-8 nekoliko sati odvijao jednim kolničkim trakom uz fizičku regulaciju policije.

Oko 15:15 sati u potpunosti je bio blokiran promet na dionici Omiš-Dubci, te se odvijao zaobilazno preko Gata i Šestanovca. Od 18:25 sati pušten je promet cestom D-8, na dionici Omiš-Dupci.

Vatrogasni zapovjednik  Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina rekao je po izbijanju požara za DNEVNIK.hr da gašenje otežava jak vjetar te da je na terenu 160 vatrogasaca sa 40 vozila.

Visoke temperature, koje su u vrijeme požara na tom području dosezale i do 36 stupnjeva, te tramontana koja puše, gasiteljima otežavaju gašenje, no procjenjuje se kako će do večeri situacija biti bitno drugačija.

"Stanje na terenu još nije zadovoljavajuće, ali okružujemo požar i nadamo se da ćemo ga do večeri staviti pod nadzor. Tramontana koja puše otežava nam gašenje, a do sada je zahvaćeno oko 50 hektara. Vatra je zahvatila i dvije cisterne s vodom, no srećom do sada nemamo ozlijeđenih gasitelja", kazao je Glavina.

Vatra se širi brzo i proširila se sve do Mimica, gdje su mještani ostali bez struje.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene