Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUMNJIVI POTEZI

Jadroplov prenio vlasništvo nad svojim brodovima offshore tvrtkama, iz sindikata upozoravaju da se krši Konvencija o radu pomoraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Jadroplova tumače da ta tvrtka nema nikakve obveze prema pomorcima zato što kod potpisivanja ugovora o radu s pomorcima figurira samo kao agent brodovlasnika, iako i dalje u potpunosti kontrolira flotu. Također dodaje da individualne ugovore o radu potpisuje i sklapa s pomorcima "samo kao agent", u ime i za račun upisanih vlasnika kao nalogodavatelja.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u četvrtak su priopćili da je domaći brodar Jadroplov prenio vlasništvo šest brodova na svojih šest offshore tvrtaka te su ustvrdili da pri sklapanju ugovora o radu na tim brodovima Jadroplov krši Međunarodnu konvenciju o radu pomoraca.

Pročitajte i ovo Gaženica: Prosvjed pomoraca - 4 "SUSTAVNO KRŠENJE PRAVA" "Stanje u Jadroliniji je neodrživo", tvrde pomorci, a sindikati imaju oprečne stavove LNG-terminal - 2 reagirao sindikat Radnici u kvarnerskoj tvrtki moraju biti cijepljeni ako žele zadržati radno mjesto: "Ovo je ozbiljan posao..."

Flota Jadroplova sastoji se od brodova Solin, Sveti Dujam, Peristil, Trogir, Split i Bene, a iz sindikata navode da je Jadroplov prenio vlasništvo brodova na svojih šest offshore tvrtaka.

Pritom Jadroplov tumači da nema nikakve obveze prema pomorcima zato što Jadroplov kod potpisivanja ugovora o radu s pomorcima figurira samo kao agent brodovlasnika, iako i dalje u potpunosti kontrolira flotu. Također dodaje da individualne ugovore o radu potpisuje i sklapa s pomorcima "samo kao agent", u ime i za račun upisanih vlasnika kao nalogodavatelja.

Jadroplov smatra i da nije i ne može biti odgovoran za obveze svojeg nalogodavatelja iz pojedinačnih ugovora, nego da su to isključivo offshore tvrtke, nominalni vlasnici brodova u čije ime je Jadroplov sklapao pojedinačne ugovore.

"Da ne bi bilo zabune, u ugovorima zaključenim između registriranih vlasnika brodova, odnosno offshore tvrtaka i Jadroplova kao agenta izričito je ugovoreno da Jadroplov neće biti odgovoran za posljedice bilo kojih odluka ili postupaka koji proizlaze iz izvršavanja ovlaštenja koja su mu dana u ugovorima.", ističe.

U sindikatu pak smatraju da je Jadroplov svojim postupcima prekršio odredbe Međunarodne konvencije o radu pomoraca.

Navode i da je "nakon višekratnih oglušivanja Jadroplova na zahtjeve pomoraca i Sindikata pomoraca Hrvatske da isplati ugovorene bonuse po individualnim ugovorima o radu, sindikat bio primoran pokrenuti sudske postupke za naplatu."

"Prema nadležnom ministarstvu SPH je podnio prijavu zbog nepoštivanja odredbi međunarodne Konvencije o radu pomoraca na brodovima koji plove pod hrvatskom zastavom te zatražio žurnu inspekciju Jadroplova kako bismo zaštitili interese pomoraca i korektnu provedbu Konvencije o radu pomoraca" priopćeno je iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Prema podacima iz SPH-a, Jadroplov je u većinskom državnom vlasništvu, s više od 70 posto udjela, dok ostali dio drže mali dioničari. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene