Jadroplov, ilustracija
Jadroplov, ilustracija Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iz Jadroplova tumače da ta tvrtka nema nikakve obveze prema pomorcima zato što kod potpisivanja ugovora o radu s pomorcima figurira samo kao agent brodovlasnika, iako i dalje u potpunosti kontrolira flotu. Također dodaje da individualne ugovore o radu potpisuje i sklapa s pomorcima "samo kao agent", u ime i za račun upisanih vlasnika kao nalogodavatelja.


Iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u četvrtak su priopćili da je domaći brodar Jadroplov prenio vlasništvo šest brodova na svojih šest offshore tvrtaka te su ustvrdili da pri sklapanju ugovora o radu na tim brodovima Jadroplov krši Međunarodnu konvenciju o radu pomoraca.

Vezani članci Pomorci, ilustracija - 3 Zbog koronavirusa ostali blokirani u dalekim zemljama: "Neki od njih već su godinu dana na brodu..." Kruzer, ilustracija Na 30 kruzera na Karibima zapelo više od 450 Hrvata: "Očajni smo, plutamo već dva mjeseca. Više nemamo ni plaće"

Flota Jadroplova sastoji se od brodova Solin, Sveti Dujam, Peristil, Trogir, Split i Bene, a iz sindikata navode da je Jadroplov prenio vlasništvo brodova na svojih šest offshore tvrtaka.

Pritom Jadroplov tumači da nema nikakve obveze prema pomorcima zato što Jadroplov kod potpisivanja ugovora o radu s pomorcima figurira samo kao agent brodovlasnika, iako i dalje u potpunosti kontrolira flotu. Također dodaje da individualne ugovore o radu potpisuje i sklapa s pomorcima "samo kao agent", u ime i za račun upisanih vlasnika kao nalogodavatelja.

Jadroplov smatra i da nije i ne može biti odgovoran za obveze svojeg nalogodavatelja iz pojedinačnih ugovora, nego da su to isključivo offshore tvrtke, nominalni vlasnici brodova u čije ime je Jadroplov sklapao pojedinačne ugovore.

"Da ne bi bilo zabune, u ugovorima zaključenim između registriranih vlasnika brodova, odnosno offshore tvrtaka i Jadroplova kao agenta izričito je ugovoreno da Jadroplov neće biti odgovoran za posljedice bilo kojih odluka ili postupaka koji proizlaze iz izvršavanja ovlaštenja koja su mu dana u ugovorima.", ističe.

U sindikatu pak smatraju da je Jadroplov svojim postupcima prekršio odredbe Međunarodne konvencije o radu pomoraca.

Navode i da je "nakon višekratnih oglušivanja Jadroplova na zahtjeve pomoraca i Sindikata pomoraca Hrvatske da isplati ugovorene bonuse po individualnim ugovorima o radu, sindikat bio primoran pokrenuti sudske postupke za naplatu."

"Prema nadležnom ministarstvu SPH je podnio prijavu zbog nepoštivanja odredbi međunarodne Konvencije o radu pomoraca na brodovima koji plove pod hrvatskom zastavom te zatražio žurnu inspekciju Jadroplova kako bismo zaštitili interese pomoraca i korektnu provedbu Konvencije o radu pomoraca" priopćeno je iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Prema podacima iz SPH-a, Jadroplov je u većinskom državnom vlasništvu, s više od 70 posto udjela, dok ostali dio drže mali dioničari. (Hina)