Veleposlanik Države Izrael Ilan Mor
Veleposlanik Države Izrael Ilan Mor Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Veleposlanik Izraela Ilan Mor poslao je snažnu poruku u povodu sutrašnjeg obilježavanja 75. obljetnice proboja logoraša iz Jasenovca.


U srijedu 22. travnja obilježava 75. obljetnica junačkoga proboja iz Jasenovca, zloglasnoga ustaškog koncentracijskog logora smrti u kojem su bile zatočene i ubijene tisuće nevinih ljudi, podsjetio je izraelski veleposlanik Ilan Mor i dodao da treba uložiti sve napore da bi se očuvalo sjećanje i izrazilo poštovanje uspomeni na te žrtve.

Vezani članci Izraelski zračni napadi na Hamasove lokacije - 1 Izrael avionima gađao Hamasove lokacije u Gazi: Poručuju da su odgovorili na raketnu paljbu prema njima Zatvorenik (Ilustracija: Guliver/Thinktsock) Zatvor visoke sigurnosti? Malo sutra: Zatvorenici prokopali tunel ispod umivaonika i nestali bez traga, oglasio se i premijer

''Moramo se podsjetiti zločinačkog karaktera takozvane Nezavisne Države Hrvatske i njezinu zlu politiku prema Židovima, Srbima, Romima, kao i prema antifašistima. Ustaški režim, jedan od najgorih od onih koji su surađivali s nacistima, je počinio jezive stvari u Jasenovcu. Ustaško vodstvo i njegovi krvnici bili su potaknuti nacističkom ideologijom antisemitizma, rasizma, nacionalizma, vjerske nesnošljivosti i mržnje'', poručio je.

''Antisemitizam i mržnja šire se poput virusa''

Mor je nastavio da se danas usred globalne pandemije, koja ne razlikuje muškarce, žene i djecu, moramo ponovo posvetiti ljudskoj solidarnosti, zajedničkoj odgovornosti i poštovanju i beskompromisnoj borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svijetom. Dodao je da se mora nastaviti podizati glas protiv rastućih negativnih trendova poricanja, umanjivanja i relativiziranja Holokausta i NDH.

''Žestoko i aktivno se moramo suprotstaviti bilo kakvim zakonima i pokušajima da se ušutkaju povijesna istraživanja nacističkih zločina i režima koji su bili njihovi suradnici i saveznici. Suočavanje sa zločinima iz prošlosti je dugačak put kojim se mora krenuti odlučno, hrabro i ustrajno unatoč svim poteškoćama'', rekao je veleposlanik.

''Samo ćemo hrabrim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladoga naraštaja osigurati da se više nikada ne dogodi ono što se dogodilo u Jasenovcu i drugdje u Europi. Zaista imamo obvezu prema sebi samima, prema svojim obiteljima i prijateljima a i prema budućnosti: da se sjećamo što se dogodilo – za pouku i upozorenje. Šoa (Holokaust) se dogodio – dakle, može se dogoditi opez'', zaključio je.